latinica  ћирилица
15/02/2017 |  15:01 ⇒ 18:26 | Autor: RTRS

Foča: Izložba karikatura Јugoslava Vlahovića

U holu Srednjoškolskog centra u Foči danas je postavljena izložba karikatura Јugoslava Vlahovića, dugogodišnjeg ilustratora-karikaturiste i nekadašnjeg urednika nedeljnika NIN.
Foča: Izložba karikatura - Foto: SRNA
Foča: Izložba karikaturaFoto: SRNA

Izložbenu postavku svjetski cijenjenog karikaturiste priredila je Matematička gimnazija iz Beograda povodom obilježavanja svog jubileja - 50 godina postojanja.

Pomoćnik direktora Srednjoškolskog centra Želimir Trojer kaže da je izložba u Foči nastavak dugogodišnje saradnje ove škole sa Matematičkom gimnazijom u Beogradu, zahvaljujući kojoj su ranije fočanski učenici izlagali slike u tamošnjoj Galeriji "Kuloar" i objavljivali literarne radove u časopisima ove beogradske škole.

- Motiv izložbe je matematika, škola i obrazovanje. Na ovim crtežima Vlahović koristi tačke umjesto linija, što je specifična tačkasta tehnika - rekao je Trojer.

On je napomenuo da je saradnja dvije škole uspostavljena zahvaljujući profesoru Matematičke gimnazije Radivoju Blagojeviću koji je nekada predavao u SŠC Foča.

Izložbu Јugoslava Vlahovića, redovnog profesora na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, autora znaka grupe "Riblja čorba" i dobitnika više od 50 nagrada na najznačajnijim domaćim i međunarodnim konkursima karikaturista, Fočaci će moći da pogledaju do 3. marta.

Izvor: SRNA