latinica  ћирилица
23/03/2017 |  07:47 | Autor: RTRS

Izložba "Plemenito" u Muzeju Republike Srpske

U Muzeju Republike Srpske u Banjaluci danas će biti otvorena izložba pod nazivom "Plemenito" kao dio istoimenog višegodišnjeg projekta Udruženja "Dr Milan Vasić", koje se bavi digitalizacijom i popularizacijom srednjovjekovnog kulturnog i istorijskog nasljeđa srpskog naroda.
Muzej Republike Srpske - Foto: RTRS
Muzej Republike SrpskeFoto: RTRS

Član autorskog tima izložbe Predrag Lozo rekao je da je ova izložba pokušaj sagledavanja i predstavljanja samo jednog dijela bogatstva koje je ostalo iz perioda srednjeg vijeka na prostorima današnje Republike Srpske, odnosno BiH, ali i na ostalim prostorima na kojima su Srbi živjeli ili žive i danas.

- Јedan od ciljeva je da preispitamo postojeći i pokušamo izgraditi novi odnos prema znanju o srpskom kulturnom nasljeđu, kao jedan od strateških osnova Republike Srpske, ali i da ukažemo na kulturnoistorijske i turističke potencijale predmeta posmatranja - dodao je Lozo.

On kaže da je zvanični slogan izložbe "Na svojoj zemlji plemenitoj" preuzet sa jednog od mnogobrojnih stećaka.

Lozo je naveo da izložba govori o stvaralaštvu, kreaciji, te estetskom bogatstvu jednog perioda i podijeljena je u više cjelina - mramorje /stećci/, natpisi, sakralni spisi i diplomatička građa.

- Izložba govori o jasnim kontinuitetima našeg postojanja na ovim prostorima. U njoj su osim fotografija prikazani i crteži, skice, bordure, motivi, kao i pečati na poveljama i drugo. U vremenu kada obilježavamo 25 godina od nastanka Republike Srpske, organizovanje izložbe "Plemenito" je jedna od aktivnosti koja pokazuje odgovornost akademske zajednice, institucija i društva u cjelini prema našem kulturno-istorijskom identitetu i prošlosti uopšte - poručio je Lozo.

Projekat je podržalo Ministarstvo prosvjete i kulture Vlade Republike Srpske i Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Vlade Srbije.

U autorskom timu su i Boris Radaković i Dragoslav Ilić.

Izložba će biti otvorena u 19.00 časova.

Izvor: SRNA