latinica  ћирилица
25/04/2017 |  19:05 | Autor: RTRS

Snouden objavio nove detalje o špijuniranju od strane SAD

Novi dokumenti, koje je objavio nekadašnji agent NSA Edvard Snouden, otkrivaju da je Јapan sklopio tajni dogovor s Američkom nacionalnom sigurnosnom agencijom.
Snouden (ilustracija) - Foto: RTRS
Snouden (ilustracija)Foto: RTRS

Јedan dokument ukazuje na to da odnos NSA i Tokija datira još od 1950-ih.

Nekadašnji agent NSA-e dokumente je dao internetskoj stanici Intersept a objavljene su u ponedjeljak u saradnji s japanskim njuz portalom HNK.

U dokumentima se navodi da je Јapan dopustio NSA-i da vodi najmanje tri baze na njegovoj teritoriji, dok pridonosi s više od pola milijarde dolara kojima se finansiraju objekti i operacije. Zauzvrat, NSA je s japanskim špijunima razmjenjivala informacije i osigurala im najsavremenije alate za nadgledanje i praćenje.

Intersept je objavio 13 različitih dokumenata i slučajeva koji opisuju trajni odnos američke bezbjednosne agencije i Јapana. Međutim, iz nekih je dokumenata vidljivo da je NSA tajno špijunirala japanske zvaničnike i institucije, istovremeno održavajući prijateljske veze s Tokiom.

Prema objavljenim dokumentima, veze između Agencije i Tokija započele su još 50-ih godina prošlog vijeka, kada su SAD nastavile održavati veliku prisutnost u Јapanu uprkos ponovnoj uspostavi suvereniteta zemlje nakon godina vojne okupacije SAD poslije Drugog svjetskog rata.

Dokument iz 2007. pokazuje kako je NSA u Јapanu godinama radila iz "tajne kancelarije" u naselju Minato u centru Tokija, u sklopu američkog vojnog odmarališta Hardy Baraks. Upravo iz te kancelarije je agencija održavala bliske odnose s japanskom Upravom za obavještajne signale poslove.

Ali 2007. NSA je zaključila kako "tajne operacije više nisu potrebne" i kancelariju je preselila u američku ambasadu u Tokiju.

Izvor: Agencije