latinica  ћирилица
25/04/2017 |  20:53 ⇒ 20:57 | Autor: RTRS

Predstavljena knjiga "Sudija u ratu i miru" Danice Marinković

U Banjaluci je večeras predstavljena knjiga "Sudija u ratu i miru" poznatog istražnog sudije iz Prištine Danice Marinković koja predstavlja svjedočanstvo o stradanju srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.
Danica Marinković (Foto ICFЈ) -
Danica Marinković (Foto ICFЈ)

Marinkovićeva je rekla da ovaj istorijski roman sadrži njeno svjedočenje o događajima na Kosovu i Metohiji osamdesetih i devedestetih godina prošlog vijeka koji su imali za cilj stvaranje nezavisne države na teritoriji južne srpske pokrajine.

"Reč je o stradanju srpskog naroda koga su albanski separatisti i teroristi, prvo kroz političke, a zatim i terorističke akcije, progonili sa Kosova", rekla je Marinkovićeva novinarima uoči promocije knjige u Kulturnom centru Banski dvor.

Ona je navela da je bila svjedok događaja u selima Klečka i Račak.

"U Klečki su albanski teroristi oteli 45 Srba iz Orahovca, te ih zlostavljali, mučili, silovali, ubili, pa njihova tela bacali u krečanu", rekla je Marinkovićeva.

Kada je riječ o događaju u Račku iz januara 1999. godine, Marinkovićeva je rekla da je, kao sudija, izvršila uviđaj u tom mjestu na osnovu koga je utvrdila istinu i demantovala scenario koji je izmislio nekadašnji šef posmatračke misije OEBS-a, američki diplomata Vilijam Voker da se u Račku navodno desio masakr nad albanskim civilnim stanovništvom.

"U četiri navrata sam pokušala da uđem u Račak, ali sam bila sprečavana raznim pretnjama, pa čak i da ću biti optužena u Hagu ako odem u to mesto. Uprkos tome, nisam pokleknula, već sam sa svojom ekipom za uviđaj, uz pratnju policije, ušla u Račak", navela je Marinkovićeva.

Ona kaže da je utvrđeno da je u Račku došlo do sukoba policije i terorista, koji su prethodno ubili nekoliko policajaca.

"To sam utvrdila na osnovu pronađene velike količine oružja na licu mesta. Na osnovu obdukcije, koju je obavio stručni tim sudskih veštaka, utvrđeno je da je smrt kod svih nastupila usled povreda zadobijenih iz vatrenog oružja tokom sukoba policije i terorista", rekla je Marinkovićeva.

Ona je podsjetila da je pred Haškim tribunalom svjedočila u vezi sa tim događajem kao svjedok odbrane u postupku protiv bivšeg predsjednika Srbije Slobodana Miloševića.

"Nakon mog svedočenja, slučaj `Račak` izbačen je iz optužnice. Haški tužilac morao je da odustane od toga, jer nije imao argumente protiv dokaza kojima sam utvrdila istinu", rekla je Marinkovićeva.

Izvor: SRNA