latinica  ћирилица
30/04/2017 |  19:49 ⇒ 20:24 | Autor: RTRS

Bijeljinac čuva Bibliju staru tri vijeka (VIDEO)

Porodičnu zaostavštinu čuva Bijeljinac Ivan Vazmer, i to primjerak Luterove Biblije, iz 1765.
Biblija - Foto: RTRS
BiblijaFoto: RTRS

Istorijska knjigu naslijedio je od ujaka Devalda, vlasnika prve moderne ciglane u Bijeljini.

Ivan Vazmer jedan je od svega nekoliko Nijemaca danas u Bijeljini. Kaže - brojimo se na prste jedne ruke. Biblija, stara gotovo tri vijeka, podsjeća na vrijeme kada je njemačka zajednica bila najnaprednija u Semberiji. Čuvajući vjerno ''svetu knjigu'', Ivan čuva uspomenu na svoje pretke.

- U prvom dijelu se govori o životu Martina Lutera, on je izvršio reformu , nije bio zadovalja sa katoličkom vjerom. Izvršio je reformu i osnovana je evangelistička crkva, priča Vazmer.

Na Nijemce u Novom selu - nekadašnjem Francjosefeldu , podsjeća Evangelistička crkva, istorijski podaci sačuvani u Muzeju Semberije i uspomene u rijetkim njemačkim porodicama. Nijemci u gradu bili su katolici , a u Novom selu evangelisti. Biblija u Ivanovoj porodici poklon je njegovog djed-ujaka Devalda, koji je u Bijeljini početkom 20. vijeka otvorio prvu ciglanu.

Nakon smrti roditelja Јohana i Rozalije, Ivan je ostao sam u porodičnoj kući. Čuva tradiciju i bavi se poljoprivredom. Sestra Paulina udata je u Tuzli, a posljednji stric živi u Beogradu. Velika njemačka zajednica raseljena je u Drugom svjetskom ratu, a preostale rijetke porodice u Bijeljini polako su nestajale. Novo Selo u kojem su živjeli Nijemci evangelisti bilo je napredno, imalo crkvu, školu, dječiji vrtić, fudbalski klub, orkestar, pjevačko društvo, pozorišnu trupu. Prvu telefonsku govornicu imali su 1925. godine, a zahvaljujući Nijemcima iz Novog Sela, Bijeljina je dobila prvi bioskop.