latinica  ћирилица
30/04/2017 |  20:05 ⇒ 21:44 | Autor: RTRS

Doboj: Gradnja kuće za porodicu Simić u kojoj odrasta petoro djece (VIDEO)

U dobojskom naselju Kostajnica niče kuća za porodicu Simić, u kojoj odrasta petoro djece.
Gradnja kuće za Simiće - Foto: RTRS
Gradnja kuće za SimićeFoto: RTRS

U dobojskom naselju Kostajnica niče kuća za porodicu Simić, u kojoj odrasta petoro djece. Gradi je grupa holandskih aktivista, koji svake godine vlastitim radom i sredstvima, na području Doboja, pomažu izgradnju kuća socijalno ugroženima.

Zdravko, Slađana, Slađan, Slava i Pavle do jeseni će useliti u novu kuću. Po prvi put imaće i svoje sobe. Radosni su zbog toga , a najviše majka Јadranka, kojoj je u neuslovnoj i nedovršenoj kući teško organizovati život sedmočlane porodice.

- Imaćemo četiri sobe, imaćemo kuhinju, predsoblje, kupatilo,vodu, priča majka.

Novi dom za Simiće već je dobio krov. Grupa od 16 volontera iz Holandije uzeli su slobodne dane, sami platili dolazak u Doboj, a prije toga prikupili 16.000 evra, koliko im je potrebno za gradnju.

Rame uz rame sa Holanđanima radi i 17-godišnji Zdravko, najstariji od petoro djece.

- Znam rezati, tesati, zakivati nositi, znam sve, kaže Zdravko.

Simići žive od 220 maraka dječijeg dodatka i školuju troje djece. Suprug je prije dva mjeseca ostao bez posla. Počeli su da grade kuću, digli kredit, ali nisu daleko odmakli. Žive u nezavršenom i neuslovnom objektu, punom vlage.

Humani Holanđani već godinama grade kuće za ugrožene ili rekonstruišu postojeće. Do sada su na taj način krov nad glavom obezbijedili za 30 porodica.