latinica  ћирилица
02/05/2017 |  08:53 ⇒ 12:55 | Autor: RTRS

DŽaferi: Ivanov ima rok od 10 dana da povjeri mandat

Predstavnik albanske partije DUI Talat DŽaferi rekao je da predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov mora parlamentarnoj većini povjeriti mandat za sastav nove vlade, a, ako to ne učini za 10 dana, počiniće krivično djelo.
Makedonsko Sobranje -
Makedonsko Sobranje

"On to mora učiniti, jer Ustav i zakoni takvo nečinjenje ne poznaju", rekao je DŽaferi za Hrvatsku radio-televiziju.

DŽaferi, koji je nekadašnji komandant Oslobodilačke narodne armije, tvrdi da je jedini legalan i legitiman predsjednik Sobranja Makedonije jer ga je u četvrtak, 27. aprila, izabrala većina poslanika.

On je demantovao da postoji takozvana "tiranska platforma" koja predstavlja opasnost za Makedoniju i optužio lidera VMRO DPMNE i bivšeg premijera Nikolu Gruevskog, te predsjednika Đorđa Ivanova da su odgovorni za politički haos u zemlji, prenose makedonski mediji.

"Haos u Makedoniji je politički motivisan zbog nespremnosti da se preda vlast. Za to je najodgovorniji direktno Gruevski, a indirektno Ivanov", rekao je DŽaferi.

On smatra da situacija u Makedoniji ne bi trebalo da se prikazuje kao vanredna, iako je u političkom smislu složena, ali bi trebalo da se rješava političkim sredstvima.

Skupštinska većina, koju čine SDSM i stranke iz albanskog političkog bloka, izabrala je DŽaferija za predsjednika parlamenta 27. aprila, nakon čega su, nezadovoljni zbog tog izbora, učesnici protesta "Za zajedničku Makedoniju" upali u Sobranje, a u masovnoj tuči povrijeđeno je 109 osoba, među kojima i lideri SDSM-a Zoran Zaev i Alijanse za Albance Zijadin Sela.

Izbor DŽaferija, nekadašnjeg komandanta Oslobodilačke nacionalne armije, koji je prvi Albanac na mjestu predsjednika Sobranja Makedonije, pozdravili su SAD, EU, NATO, Njemačka i još neke evropske zemlje, a osporavaju predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov i druga po snazi stranka u parlamentu VMRO DPMNE, kao i Rusija.

Ivanov, koji od 1. marta odbijao da povjeri mandat vlade lideru SDSM-a, nakon sastanka sa visokim funkcionerom Stejt departmenta Hojtom Јiem, pozvao je Zaeva da za dobijanje mandata ispuni javno datu riječ da će doći zajedno sa koalicionim partnerima na sastanak i da će obezbijediti uslove za jačanje "unitarnosti" države.

Zaev je odgovorio da postoji i program nove reformske vlade koji garantuje "unitarnost" države, poštivanje Ustava, evroatlantsku perspektivu Makedonije, što će još jednom biti predočeno predsjedniku države.

Izvor: Srna