latinica  ћирилица
28/05/2017 |  12:03 ⇒ 12:57 | Autor: RTRS

Fočanski muzej reprezent kulture u Gornjem Podrinju (VIDEO)

Muzej "Stara Hercegovina" u Foči sa tri stalne izložbene postavke jedina je kulturna ustanova u ovoj djelatnosti u Gornjem Podrinju.
Muzej, Foča - Foto: RTRS
Muzej, FočaFoto: RTRS

U ovoj kulturnoj ustanovi često se organizuju koncerte i pozorišne predstave, a u planu je i proširenje izložbenih postavki. Nedavno je otvorena suvenirnica za posjetioce koji su sve brojniji.

U fočanskom muzeju "Stara Hercegovina" su četiri stalne postavke - etnografska, Foča u prošlosti, Fočanski period NOB-a i postavka iz Odbrambeno otadžbinskog rata. Osjetno je i sve veće interesovanje za muzejske zbirke, a posebno mladi ističu  da je potrebno više ulagati u muzejske ustanove.

Iz muzeja najavljuju proširenje stalnih postavki, ali i formiranje novih, poput izložbe o Pjevačkom društvu "Prosvjeta".

Danko Mihajlović, kustos-istoričar muzeja "Stara Hercegovina", kaže de to, prije svega, bilo sokolsko društvo koje je u vrijeme austrougarske okupacije bilo pionir na ovim prostorima na tom polju.

Na zahtjev posjetilaca, u muzeju su nedavno otvorili i suvenirnicu. 

Snežana Kunarac, direktorka muzeja "Stara Hercegovina", kaže da imaju raznovrsnu ponudu, kao što su razglednice, popularni magneti, knjige, te ostali predmeti koji se odnose istoriju Foče. Ovdje su i umjetničke slike koje je muzej prošle godine dobio na aukcijskoj izložbi.

Fočanski muzej koji je osnovan 1956. godine često je domaćin i glumačkim grupama u pozorišnim predstavama, kao i koncertnim izvođačima.