latinica  ћирилица
15/06/2017 |  18:23 ⇒ 20:10 | Autor: RTRS

Decentralizovana BiH nije prepreka za saradnju

Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas u Banjaluci da Srpska cijeni što Mađarska razumije da decentralizovana ili kompleksna ustavna struktura BiH nije prepreka za saradnju, već je blagodat i mogućnost za unapređenje svih međusobnih odnosa.
Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Željka CvijanovićFoto: RTRS

"Cijenimo to što Mađarska prepoznaje potrebu da sarađuje sa svim nivoima vlasti i da bude prisutna u različitim dijelovima BiH", rekla je novinarima Cvijanovićeva nakon svečanog prijema povodom otvaranja Konzulata Mađarske u Banjaluci i inauguracije počasnog mađarskog konzula u Srpskoj Slavena Grbića.

Ona je istakla da su pripadnici mađarske zajednice važan resurs Republike Srpske i da će to biti most saradnje i u budućnosti s obzirom na činjenicu da su imenovali novog počasnog konzula i da u tome vidi velike mogućnosti za saradnju.

"Naravno da postoji još puno prostora za saradnju, uključujući i ekonomsku sferu i smatram da tek tu predstoji ono što možemo zajedno da uradimo", rekla je ona.

Cvijanovićeva je dodala da uz to ide kulturna i svaka druga saradnja i da je dobro i olakšavajuće što ne postoje nikakva otvorena politička pitanja, već da postoji međusobno razumijevanje, što olakšava saradnju.

"Mi u Vladi Srpske odlično razumijemo ono što su zahtjevi mađarske Vlade kada je riječ određenim evropskim pitanjima. Imamo razumijevanja za ono što pokušavaju da pozicioniraju kao jednu politiku države /članice/ Višegradske grupe i sviđa nam se kada ljudi imaju svoj stav i kada mogu da kombinuju ono što se zove nacionalni identitet sa evropskim identitetom. Oni su pokazali da se to može", naglasila je Cvijanovićeva.

Državni sekretar u Vladi Mađarske Ištvan Iđarto izjavio je da od novog počasnog konzula očekuje da unaprijedi prije svega ekonomske, kulturne i sve druge odnose između dvije zemlje.

"BiH je važan partner Mađarske i procijenili smo da je veoma važno da poboljšamo odnose sa BiH, kao i u regionalnom smislu", naglasio je Iđarto.

Ambasador Mađarske u BiH Јožef Neđeši istakao je da je otvaranje konzulata u Banjaluci veoma važno za međusobnu saradnju.

On je uvjeren da će konzul Grbić omogućiti da se unaprijede odnosi u svim oblastima.

Počasni konzul Mađarske u Banjaluci Slaven Grbić izjavio je da je novu funkciju primio kao veliku počast i obavezu u stalnom zbližavanju i povezivanju Mađarske i BiH, odnosno Republike Srpske.

"Dužnost mi je da pomognem razvoju trgovinskih, ekonomskih, kulturnih i naučnih odnosa između dvije zemlje", naglasio je Grbić.

U Banjaluci je danas otvoren konzulat Mađarske, a za počasnog konzula imenovan je Slaven Grbić.

Izvor: Srna