latinica  ћирилица
25/06/2017 |  17:53 | Autor: RTRS

Rikardo najbrži u Bakuu

Vozač Red Bula Danijel Rikardo trijumfovao je na Velikoj nagradi Azerbejdžana koju je obeilježio incident između Sebastijana Fetela i Luisa Hamiltona.
Vozač Red Bula Danijel Rikardo (Foto: redbull.com) -
Vozač Red Bula Danijel Rikardo (Foto: redbull.com)

Na drugom mjestu završio je drugi vozač Mercedesa Valteri Botas koji je u ciljnoj ravnini "ukrao" slavlje Lensu Strolu, jednom od heroja trke u Azerbejdžanu.

Prvih 10 kompletirali su Esteban Okon, Kevin Magnusen, Karlos Sains junior, Fernando Alonso, Paskal Verlen.

Pre ovog incidenta viđeno je još nekoliko sudara, zbog čega je često na stazi bilo sigurnosno vozilo, a iz trke ispali Kimi Raikonen, Maks Ferstapen, Serhio Peres, DŽoljon Palmer i Danil Kvjat.

Na čelu generalnog plasmana Fetel sada ima 153 boda, 14 više od Hamiltona, a prati ih Botas sa 111. U poretku konstruktora, Mercedes je prvi sa 250, ispred Ferarija sa 226.

Glavni konkurenti u borbi za titulu imali su žestok sukob na stazi na ulicama Bakua, pošto je Hamilton posle 16. krivine nakon povlačenja "sejfti kara" sa staze u 21. krugu namjerno zakočio bolid, pa se u njega zakucao Fetel.

Nijemac je očekivano pobjesneo, ali je napravio grešku jer nije kontrolisao živce – odmah obišao Britanca i namjerno ga "ćušnuo" bolidom sa strane dok je ljutito mahao rukama.

Zbog toga su ogranizatori oglasili crvenu zastavu, suspendovali trku i povukli bolide sa staze. Hamilton tvrdi da je testirao kočnice, a u sudaru koji je uslijedio Fetel je ostao bez dijela prednjeg krila.

Na kraju, uspio je da završi ispred Hamiltona na četvrtoj poziciji i poveća bodovni saldo u generalnom plasmanu.

Izvor: B92