latinica  ћирилица
27/06/2017 |  22:29 ⇒ 22:35 | Autor: RTRS

Kotor Varoš: Održana Vidovdanska akademija

U Kotor Varošu večeras je održana 27. Vidovdanska akademija u organizaciji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ "Prosvjeta".
Kotor Varoš - Vidovdanska akademija - Foto: SRNA
Kotor Varoš - Vidovdanska akademijaFoto: SRNA

U programu su nastupili djevojački ansambl "Žubor", narodni guslar Vaso Drašković, djeca iz vrtića "Larisa Šugić", recitatori Zoran Tešić i Јelena Marković.

Centralna tačka manifestacije bila je Duhovna besjeda o Kosovu koju je govorio član Opštinskog odbora SPKD "Prosvjeta" Ranko Tovilović.

On je istakao da je pokretačka snaga kosovskih junaka ležala u vjeri u Boga i pravdu Božiju, jer se takvi događaji ne dešavaju bez nesalomive i moćne vjere.

"Danas blagosiljamo čestitog kneza Lazara što se nije mirio sa ropstvom, što nije vjerovao u vječito trajanje turskog carstva, a vjerovao je u pobjedu vidovdanske misli nad njim", poručio je Tovilović.

Prema njegovim riječima, Kosovo je za Srbe bila pozornica na kojoj su se morale pokazati sve nacionalne, moralne, duhovne i viteške vrijednosti, primjerene slavnoj tradiciji u borbi za slobodu, vjeru i otadžbinu.

"Vidovdan je dan koji obavezuje, opominje, uzdiže i prosvećuje srpsku dušu i konačno afirmiše etičke vrijednosti Kosovskog zavjeta i fenomena", zaključio je Tovilović.

Iz SPKD "Prosvjeta" poručuju da će nastaviti da rade na čuvanju srpskog jezika, duha i srpske kulture.

Izvor: SRNA