latinica  ћирилица
29/06/2017 |  15:52 ⇒ 17:23 | Autor: RTRS

Ivanić sa Krakom i Kormakovom

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić primio u oproštajnu posjetu ambasadora Holandije u BiH Јurijana Kraka.
Ivanić - Krak -
Ivanić - Krak

Predsjedavajući PBiH Ivanić zahvalio je ambasadoru Kraku za podršku koju je Holandija pružala Bosni i Hercegovini tokom poslijeratnog perioda, te je izrazio nadu da će dobri bilateralni odnosi dvije zemlje biti nastavljeni i u narednom periodu.

Ambasador Krak je naglasio da su gostoljubivi građani učinili njegov boravak u BiH veoma prijatnim, te je izrazio mišljenje da je BiH zemlja sa mnogo potencijala, koji je neophodno razvijati u pozitivnom smjeru.


Predsjedavajući Predsjedništva BiH Ivanić zahvalio je ambasadoru Kraku na zalaganju za Bosnu i Hercegovinu tokom svog mandata, te mu je poželio mnogo sreće nakon završetka angažmana u BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić primio je danas i ambasadorku SAD-a u BiH Morin Kormak

Na sastanku je razgovarano o aktuelnim političkim i bezbjednosnim temama u Bosni i Hercegovini i regionu. Zajednički je konstatovano da je neophodno intenzivirati saradnju nadležnih institucija u borbi protiv terorizma.

Predsjedavajući Ivanić je izrazio zadovoljstvo nedavnom posjetom delegacije BiH Briselu, tokom koje je, pored sastanka sa članicama Sjevernoatlantskog savjeta NATO-a na nivou stalnih predstavnika, održan čitav niz sastanaka sa predstavnicima institucija Evropske unije, kao i sa belgijskim zvaničnicima.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o izazovima vezanim za provođenje aktivnosti iz Reformske agende. Izraženo je očekivanje da se aktivnosti na pripremi odgovora na Upitnik Evropske komisije u narednom periodu maksimalno ubrzaju, uz adekvatno učešće svih relevantnih institucija i poštovanje ustavnih nadležnosti, kako bi se stvorile pretpostavke da se krajem ove ili početkom sljedeće godine EK izjasni o dodjeli statusa kandidata Bosni i Hercegovini.

Takođe je razgovarano i o iznalaženju adekvatnog rješenja za izmjene Izbornog zakona BiH, koje bi uvažile interese konstitutivnih naroda, te omogućile implementaciju presude Suda za ljudska prava po apelaciji Sejdić-Finci, kao i održavanje izbora u gradu Mostaru, te rješavanje problema popunjavanja Kluba Srba u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.