latinica  ћирилица
29/06/2017 |  15:52 ⇒ 18:11 | Autor: RTRS

Bileća: Usvojen budžet za tekuću godinu (VIDEO)

Tijesnom većinom, na kraju zakonskog roka, odbornici bilećke skupštine usvojili su budžet za tekuću godinu, u iznosu od 7.531.000 KM.
SO Bileća - Foto: RTRS
SO BilećaFoto: RTRS

U odnosu na prošlogodišnji, budžet je veći za jedan odsto.

Veći dio, što je tvrdila opozicija, otići će na plate zaposlenih. Za tu stavku, a za više od tristo na platnom spisku uprave i lokalnih institucija, planirano je tri miliona petsto osamdeset osam hiljada maraka. 

- Taj iznos je mnogo, mnogo veći, oko petsto hiljada maraka će još trebati. A ta stavka se nije smjela dirati prema preporuci Ministarstva, u skladu sa potpisaom agendom - rekao je odbornik SRS-a Dragan Babić.

Novac za investicije znatno je smanjen. Od desetak amandmana opozicije, prihvaćen je veći dio. Boračkoj organizaciji i Udruženju roditelja djece sa posebnim potrebama, koje je, zbog nedostatka novca, otpustilo četiri invalida, povećani su grantovi sa 55 na 65 hiljada, odnosno sa osam i po na osamnaest i po hiljada maraka.

- Ako bi nama ispoštovali, što smo tražili, dva odsto od budžeta, dvije trećine bi otišle za dopunsko zbrinjavanje nezaposlenih demobilisanih boraca - istakao je predsjednik BO Bileća Veso Vujović.

- Budžet, koji je planiran za ovu godinu, po mom mišljenju, neće moći biti ispoštovan - tvrdi Milenko Radmilović iz Udruženja "Vedar osmijeh".

Opština će ostati bez budžetske rezerve od tridesetak hiljada maraka, a novac je raspoređen za rekonstrukciju Sabornog hrama, Opštinskoj boračkoj organizaciji, Klubu invalida i jednom lokalnom udruženju. Realokacijom, dodatnih petnaest hiljada maraka predviđeno je za studentske stipendije. Opozicija načelniku zamjera prekobrojne zaposlene.

- Јa i sad smatram da je bolje što sam zaposlio 40-50 ljudi, nego da sam pedeset kilometara asfalta napravio. Smatram da je raspodjelom svako zadovoljan i opozicija i pozicija. Studenti, ako bude rebalansa, biće još nešto za njih - izjavio je načelnik opštine Bileća Miljan Aleksić. 

Uporedo sa usvajanjem budžeta, a zbog smanjenog priliva, u toku je procedura za podizanje kredita, kako bi bili pokrivena dugovanja dobavljačima i druga dugovanja.