latinica  ћирилица
29/06/2017 |  19:01 | Autor: RTRS

Okončati davanje odgovora na Upitnik Evropske komisije

Učesnici Parlamentarnog foruma za evropske integracije danas su pozdravili napore svih nivoa vlasti u BiH u davanju kredibilnih odgovora na Upitnik Evropske komisije i pozvali sve učesnike u tom procesu da daju što jasnije i preciznije odgovore i okončaju ovaj posao.
BiH - Foto: ilustracija
BiHFoto: ilustracija

U zajedničkoj izjavi učesnici foruma naglasili su da usvojeni Mehanizam koordinacije mora postati u potpunosti operativan, te upozorili da samo zajednički rad i traženje rješenja putem kompromisa na sprovođenju akcionih planova za realizaciju Reformske agende mogu dati zadovoljavajući rezultat.

Devetom sastanku Parlamentarnog foruma za evropske integracije u Sarajevu prisustvovali su članovi komisija i odbora za evropske integracije Narodne skupštine Republike Srpske, Parlamentarne skupštine BiH, Parlamenta Federacije BiH, Skupštine Brčko distrikta, kao i predsjednici skupština kantona u Federaciji.

Učesnici Foruma istakli su potrebu jačanja nadzorne uloge parlamenata u procesu evropskih integracija, kao i jačanja funkcije informisanja i uključivanja šire javnosti u aktivnosti na putu BiH ka EU.

Parlamentarci svih nivoa vlasti pozdravili su održavanje konferencije "Dvije godine od stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju", organizovane početkom juna kao izraz želje članova Zajedničke komisije za evropske integracije parlamenta BiH da se govori o napretku i daljim koracima u procesu evropskih integracija BiH.

Oni su podržali održavanje okruglih stolova koje Zajednička komisija za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH, uz podršku Misije OEBS-a u BiH, organizuje u gradovima i opštinama širom BiH.

Predloženo je da svi parlamenti u BiH od izvršnih vlasti najmanje dva puta godišnje zatraže informaciju o ispunjavanju uslova i korištenju IPA dva fondova pomoći BiH.

Tokom sastanka razmijenjene su i informacije o aktivnostima zakonodavnih institucija u vezi sa procesom evropskih integracija u periodu između dvije sjednice Parlamentarnog foruma.

Predstavnik Direkcije za evropske integracije /DEI/ BiH Zara Halilović rekla je da je za cjelokupni proces evropskih integracija, IPA dva fond ključni dokument i sasvim drugačiji instrument od svoje prethodnice, fonda IPA jedan.

Podnoseći informaciju o IPA fondovima za BiH na sjednici Parlamentarnog foruma za evropske integracije, Halilovićeva je navela da je IPA dva donijela značajne novine tako što je putem finansijske pomoći direktno spojena sa realizacijom reformi, te što se od svake zemlje korisnice zatražilo obavezno usvajanje sektorske strategije.

"Usvojene cjelodržavne sektorske strategije su alfa i omega za korištenje IPA dva, odnosno glavni preduslov tome. IPA dva zahtijeva sektorski pristup koji ima određene kriterijume koje moramo ispuniti kako bismo ga primijenili. Mi nismo ispunili nijedan kriterijum, ali je bitno da na njima radimo", navela je Halilovićeva.

Ona je izrazila nadu da će usvajanjem ovog strateškog dokumenta, saobraćaj biti novi sektor za dobijanje finansijske pomoći, te da će BiH zbog usvajanja aproksimacije u oblasti zaštite životne sredine reagovati prema institucijama EU da usvoje i ovaj sektor.

Halilovićeva je istakla da BiH treba da iskoristi i sektore energetike i ruralnog razvoja.

Podnoseći informaciju u vezi sa završetkom posla za slanje odgovora na Upitnik Evropske komisije, predstavnik DEI-a Darija Ramnjak rekla je da se rješava pitanje prevođenja, ističući veliki problem zbog Zakona o javnim nabavkama.

"Dva javna poziva koja smo imali, propala su upravo zbog toga što moramo imati tačnu količinu onoga šta će se prevoditi, a što još ne možemo znati dok se ne završi tehnička finalizacija. Moramo znati i rok jer, u suprotnom, svaka javna nabavka propada, a dobavljač koji dobije ugovor može nas tužiti za ugovoreni iznos sredstava", rekla je Ramljakova.

Izvor: Srna