latinica  ћирилица
11/07/2017 |  18:03 ⇒ 20:53 | Autor: RTRS

Stručanjaci vjeruju da OBA prisluškuje srpske i hrvatske političare! (VIDEO)

Da Obavještajno-bezbjednosna agencija BiH prisluškuje državni vrh Srbije, a vjerovatno i Hrvatske, kako je izjavio predsjednik Srpske Milorad Dodik, smatraju i stručnjaci. Nije jasno za čiji interes radi agencija koju mjesecima potresaju afere.
OBA - Foto: RTRS
OBAFoto: RTRS

Bilo je i ranije saznanja o pokušajima da se pojedini funkcioneri Srbije, dok su na teritoriji BiH, stave pod nadzor, potvrđeno je iz obavještajnih službi Srbije za beogradske medije. Obavještajno-bezbjednosnu agenciju BiH već mjesecima potresaju afere, a nakon "Ušća", afere koja se odnosila na nalog da se obrađuje rukovodstvo Srbije, sukob direktora i glavnog inspektora ove agencije dostigao je tačku ključanja, kaže za Novosti član Zajedničke komisije PS BiH za nadzor nad radom OBA Sredoje Nović.

- Ukoliko obavještajne službe izađu van okvira i ako pojedinci iz političkih struktura njima upravljaju, to će nanijeti neprocjenjivu štetu. OBA je pod političkim uticajem i tu nema dileme. Pojedini političari dobijaju transkripte prisluškivanih razgovora zvaničnika u BiH i iz njih iznose podatke - rekao je Nović.

Član iste parlamentarne komisije Damir Bećirović tvrdi da članovi Komisije nemaju podatke da bilo ko prisluškuje političare u BiH.

- Nisu postojale nikakve operativno-tehničke mjere, nisu vršene ni prema kome, nebitno da li se radi Srbija, Hrvatska ili bilo ko u regiji ili BiH - kaže Bećirević.

Stručnjaci tvrde suprotno. Bivši srpski bezbjednjak Božidar Spasić vjeruje da OBA prisluškuje srpske i hrvatske političare u BiH i njihove razgovore sa vlastima u Beogradu i Zagrebu. Ovu agenciju zanima politička saradnja Srba i Hrvata, smatra Spasić. On kaže da je to "privatno-porodična struktura i da ti razgovori dolaze na ruke Bakiru Izetbegoviću".

I bivši direktor BIA Srbije Andreja Savić, za Sputnjik, upozorava da je OBA već hronično pod bošnjačkom kontrolom. BiH je, kaže Savić, međunarodni protektorat Zapada. Oni žele da Srpsku i Srbiju "drže na oku".

- To bi mogao da bude motiv iz kojeg su i upregli ovu bošnjačku, odnosno, bosansku službu bezbjednosti u kojoj Bošnjaci i imaju apsolutnu dominaciju - rekao je Savić.

Radom OBA odlučili su, konačno, da se pozabave nadležni u BiH. O stanju u agenciji, 25. jula članovi Komisije, direktor, zamjenik i glavni inspektor OBA trebalo bi da razgovaraju sa čelnim ljudima Savjeta ministara BiH.