latinica  ћирилица
25/07/2017 |  16:10 ⇒ 16:11 | Autor: RTRS

Uručena prva nagrada "Gavrilo Princip"

Božici Slavković i Nedeljki Perišić Bjelanović, prvim dobitnicima novoustanovljene nagrade "Gavrilo Princip", koja se dodjeljuje u dvije kategorije - za najbolji književni rad i istorijsku studiju, priznanje je uručeno danas u Vukovoj zadužbini.
Gavrilo Princip - Foto: RTRS
Gavrilo PrincipFoto: RTRS

Božica Slavković je nagrađena za studiju "Političke, ekonomske i kulturne prilike na Kosovu i Metohiji 1929-1941", a Perišić za studiju "Poetika proze Momčila Nastasijevića".

"Posebno je sagledan uticaj koji je na KiM vršila velikoalbanska ideja, kao i nastojanje državne ideologije integralnog jugoslovenstva da integriše taj prostor u okvirima jugoslovenske države", obrazloženo je u odluci.

Prema ocjeni Komisije, istraživanje je tematski novo i originalno, po strukturi razuđeno, ali misaono koherentno, faktografski izuzetno bogato, po dostignutim rezultatima inventivno i vredno.

U obrazloženju za nagradu djelu "Poetika proze Momčila Nastasijevića", kaže se da je rad Nedeljke Perišić veoma pronicljiva analiza proze jednog od najznačajnijih pisaca srpskog jezika. Navedeno je da je ovim radom dato novo, pouzdano, argumentovano tumačenje proze ovog pisca i pronalazi se, kako sama autorka kaže, "onaj implicitni unutrašnji, imanentni poetični sklop koji čine svi pojedinačni aspekti Nastasijevićevog proznog diskursa".

O odluci da se pokrene ova nagrada govorio je direktor izdavačke kuće "Prosveta" Dragan Milenković koji je podsjetio da je odluka donijeta 2014. na stogodišnjicu od atentata na Franca Ferdinanda koji je izvršio Gavrilo Princip.

Milenković je naglasio da je danas Principov rođendan i da bi imao 123 godine, a nagrada je svojevrsna rehabilitacija Principa "kao velikog srpskog rodoljuba, a ne teroriste kako ga mnogi istoričari na zapadu i danas nazivaju".

Direkor izdavačke kuće "Princip" Predrag Јeremić naglasio je da ova nagrada treba trajno da čuva uspomenu na borbu pripadnika Mlade Bosne za oslobođenje BiH od austrougarske vlasti.

Izvor: Agencije