latinica  ћирилица
27/07/2017 |  19:19 ⇒ 19:55 | Autor: RTRS

Realizacija "Beograda na vodi" brža od planirane

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Upravnog odbora kompanije Igl hils, Mohamed Alabar, konstatovali su danas u Beogradu da je realizacija projekta "Beograd na vodi" brža od planirane.
Realizacija "Beograda na vodi" brža od planirane (Foto: Kabinet predsednika) -
Realizacija "Beograda na vodi" brža od planirane (Foto: Kabinet predsednika)

Vučić i Alabar su ocijenili da ovaj projekat ne utiče samo na izgled Beograda, već i na ekonomiju Srbije uopšte, jer pokreće cijelu srpsku građevinsku industriju.

Alabar je istakao da je projekat "Beograd na vodi" u ovom trenutku "evropska zvijezda" u građevinskom smislu, saopšteno je iz Službe za medije predsjednika Srbije.

On je Vučiću predstavio i prvi nacrt izgleda novog hotela "Bristol", djelo savremenog dizajna, koji će u potpunosti promijeniti izgled dijela grada u kojem se nalazi i povećati kapacitete hotelskog smještaja u Beogradu.

Vučić i Alabar, koji je došao u dvodnevnu posjetu Beogradu, razgovarali su i o mogućnosti izgradnje novih objekata.

Projekat "Beograd na vodi" započeli su Vlada Srbije i investitor iz Ujedinjenih Arapskih Emigrata, a u okviru projekta biće izvršena revitalizacija, rekonstrukcija i izgradnja dijela prostora poznatog pod imenom "Savski amfiteatar".

U okviru projekta predviđena je gradnja u četiri faze, a prva obuhvata radove u središnjem priobalnom dijelu i izgradnju četiri poslovne zgrade, uključujući i najveći tržni centar u regionu.

U drugoj fazi je planirano uređenje prostora kod Brankovog mosta i između mosta Gazela i Sajmišta, a u trećoj je planirana gradnja centralnog dijela prema Savskoj ulici, gdje će biti smješteni stambeni i poslovni sadržaji, dok četvrta faza obuhvata izgradnju stanova, ali i zabavni i kulturni sadržaj.

Građevinska dozvola za prve objekte je izdata 24. septembra, a kamen temeljac su 27. septembra, 2015. godine, postavili tadašnji premijer Srbije Aleksandar Vučić i vlasnik Igl hilsa Muhamed Alabar.

Prvi objekti sa čijom se gradnjom počelo su dvije stambene dvadesetospratnice visine po 72 metra, sa oko 68.000 kvadratnih metara površine.

Izvor: SRNA