latinica  ћирилица
28/07/2017 |  15:52 ⇒ 20:10 | Autor: RTRS

"Spremni za uključivanje u međunarodno testiranje dostignuća učenika"

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske spremno je da se uključi u međunarodno testiranje dostignuća učenika /TIMS/, izjavio je danas resorni ministar Dane Malešević na sastanku sa predstavnicima Delegacije EU u BiH.
Dane Malešević - Foto: RTRS
Dane MaleševićFoto: RTRS

Malešević je podsjetio da su do sada realizovane aktivnosti u vezi sa PISA testiranjem učenika iz Republike Srpske, saopšteno je iz resornog ministarstva.

"Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske prepoznalo je važnost međunarodnog istraživanja procjene znanja i vještina petnaestogodišnjaka u vidu PISA testiranja i, u skladu s tim, u aprilu ove godine održano je probno testiranje u ukupno 20 škola u Srpskoj", dodao je Malešević.

Malešević je predstavnike Delegacije EU u BiH, na čelu sa šefom kooperacija Melvinom Asinom, upoznao o važnosti reorganizacije Republičkog pedagoškog zavoda i Zavoda za obrazovanje odraslih Republike Srpske.

"Centar za stručno obrazovanje i cjeloživotno učenje, kako bi se ubuduće zvao, intenzivnije bi sarađivao sa privredom i drugačije bi se radili nastavni planovi i programi, uz angažovanje stručnjaka iz privrede, poštujući potrebe privrede za stručnom radnom snagom", naveo je Malešević.

Prema njegovim riječima, s druge strane, Republički pedagoški zavod bio bi posvećen unapređenju kvaliteta opšteg i umjetničkog obrazovanja, te sistema kontinuiranog stručnog usavršavanja i profesionalnog razvoja zaposlenih u obrazovanju.

Malešević je naglasio i važnost formiranja posebnog odjeljenja za eksterno vrednovanje učeničkih postignuća.

On je pojasnio da su elementi ovog plana ugrađeni u upravo završeni tekst Nacrta zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju, za koji je iskazao nadu da će ubrzo biti donesen, da bi se krenulo u realizaciju planiranog.

"Sve ovo se radi s ciljem unapređenja kvaliteta u našem obrazovnom sistemu", poručio je Malešević.

Asin je izrazio zadovoljstvo zbog iskazane spremnosti Ministarstva da se uključi u proces međunarodnog TIMS testiranja učenika, kao i značajnim rezulatima na unapređenju oblasti srednjeg stručnog obrazovanja i istrajnosti kod povezivanja obrazovanja sa potrebama tržišta rada, što je jedan od osnovnih preduslova uspješnog društvenog poretka.

Na sastanku je bilo riječi o osnovnim elementima i načinjenim pomacima kada je riječ o kvalifikacionom okviru u obrazovnom sistemu Republike Srpske, odnosno BiH. Јoš jednom su razmotrena njegova osnovna polazišta i elementi usklađivanja propisa kojima se uređuju područja osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja, odnosno cjeloživotnog učenja, ali i bolje povezivanje promjena i potreba tržišta rada sa obrazovnim programima u cjelini.

Izvor: SRNA