latinica  ћирилица
08/08/2017 |  11:55 ⇒ 13:20 | Autor: RTRS

Herceg Novi: Otvoreni Dani ćirilice (VIDEO)

Treća kulturno-književna manifestacija Dani ćirilice otvorena je u Herceg Novom. U okviru sadržajnog programa, u narednih dvadesetak dana biće predstavljeni umjetnički i književni sadržaji o identitetu srpskog naroda, pisma i kulture. Na Trgu ćirilice obilježen je i Dan sjećanja na stradanje Srba u posljednjoj deceniji 20. vijeka.
Herceg Novi - Dani ćirilice - Foto: RTRS
Herceg Novi - Dani ćiriliceFoto: RTRS

Srspki narod je krajem dvadesetog vijeka pretrpio velike pogrome i stradanje. "Oluja" i 220.000 prognanih Srba, nestali, ubijeni, prognani tokom devedetih godina prošlog vijeka ne smiju biti zaboravljeni, poručeno je sa Trga Ćirilice.

Slobodan Bajić, generalni konzul Srbije u Crnoj Gori istakao je da se Srbija rado sjeća prognanih i na ovaj način šalje dostojanstvenu poruku da se zatiranjem i progonima ništa ne rješava i ne dobija.

Veče sjećanja na stradanje Srba upriličeno je u organizaciji generalnog konzulata Srbije, a uz podršku hercegnovskog odbora SPKD Prosvejta.

Uz progone sa vijekovnih ognjišta, na identitet srpskog naroda se atakovalo i pokušajima da se zatre i uništi srpsko pismo i ćirilica, ističu istoričari.

U programima Trga od ćirilice učestvovaće 400 stvaralaca iz svih oblasti umjetnosti, iz Crne Gore, Srbije, Kosova, Republike Srpske, Albanije, Rusije i Bugarske, Rumunije.

Manifestacija je i ove godine organizovana pod okriljem Mitropolije crnogorsko-primorske.