latinica  ћирилица
18/08/2017 |  09:15 ⇒ 20:27 | Autor: RTRS

Stambeni krediti IRB-a za sve stanovnike Srpske (VIDEO)

Svi građani Srpske imaće pravo da apliciraju za dobijanje stambenih kredita Investiciono-razvojne banke RS. Biće povećan i iznos novca sa 100 na 150 hiljada maraka, a rok otplate kredita sa dosadašnjih 20, biće produžen na 25 godina. Ovo je navedeno u izmjenama pravila o plasmanu sredstava koji je IRB uputila Vladi. Do sada su ovi krediti IRB-a bili dostupni tek za nekoliko kategorija stanovništva.
IRB RS - Foto: RTRS
IRB RSFoto: RTRS

Stambeni krediti na koje su do sada pravo imali samci i bračni parovi do 35 godina starosti i visokoobrazovani bračni parovi bez ograničenja u godinama, mogli bi da budu dostupni svima. O ovom prijedlogu IRB-a odlučivaće Vlada Srpske.

"Cilj IRB je bio da znači da olakša građanima dostupnost stambenih kredita da povećamo sumu znači da građani mogu da kupe veću nekretninu u zavisnosti od veličine porodice, zu smislu veću od 50 kvadrata zato smo predložili Vladi da se iznos poveća sa 100 hiljada na 150 hiljada i da se rok otplate poveća sa 20 na 25 godina", rekao je Zoran Popović, porparol Investiciono-razvojne banke Republike Srpske.

Razlika u kamatnim stopama po kategorijama bi ostala ista, navode u IRB-u. Građani pozdravljaju prijedloge IRB-a. Kažu bila bi to dobra prilika za sve koji bi da riješe svoje stambeno pitanje.

Da su predložene izmjene dobar potez i odgovor na stvarnost u kojoj je, za mnoge do stana nemoguće doći bez kredita, smatraju i ekonomisti. Povećanjem sredstava biće lakše doći do rješenja stambenog pitanja, posebno u Banjaluci gdje su stanovi i najskuplji. Ovaj prijedlog, tvrde, pokazuje i da IRB ima novca na računima.

"Sve to odgovara IRB-u, jer budući da su kamatne stope niske na depozite, njima se više isplati, jer plasiraju te kredite po kamatnoj stopi od oko 5,5 odsto. Јedina reakcija komercijelnih banaka, u koliko je uopšte i bude, bi bila da dodatno smanje kamatne stope, što bi korisnicima kredita opet odgovaralo", istakao je ekonomista Goran Radivojac.

Bankari smatraju da je ovaj potez IRB-a dobar i da neće imati negativne, već naprotiv, pozitivne efekte na ukupno snižavanje kamatne stope.

"Danas kada i komercijalne banke imaju relativno niske kamatne stope i kad su generalno kamatne stope niske, onda je ta utakmica moguća na realnim osnovama i sa komercijalnim bankama. Tako da, ako su se već zadovoljene potrebe osnovnih kategorija kojima je država željela pomoći, onda je razumljivo i da se sada ti krediti, koji su se pokazali kao dobri krediti i kao krediti sa dobrim povratom, mogu plasirati i prema drugim kategorijama stanoviništva", naglasio je direktor NLB banke A.D. Banjaluka Radovan Bajić.

Povrat ovih kredita je, ocjenjuje Bajić, vrlo dobar jer se radi preko komercijalnih banaka i zato što su dobro obeznijeđenim ali i jer je, generalno, stanovništvo pokazalo visok stepen odgovornosti prema ovim sredstvima.