latinica  ћирилица
18/08/2017 |  12:09 ⇒ 20:26 | Autor: RTRS

Prva SDS: Obnoviteljska skupština 16. septembra (VIDEO)

Rukovodstvo Srpske demokratske stranke napustilo je prvobitne principe i udaljilo se od svojih ciljeva. Zato je Inicijativni odbor za osnivanje Prve SDS odlučio da obnovi svoj rad na izbornoj skupštini 16. septembra. Namjera im je da vrate poljuljano povjerenje građana, a kao ključni cilj navode jedinstvo.
Prva SDS - Gojko Kličković i Rajko Papović - Foto: RTRS
Prva SDS - Gojko Kličković i Rajko PapovićFoto: RTRS

Osnivače Srpske demokratske stranke i utemeljitelje njenih principa sklanjali su visoki predstavnici u BiH; nikada nisu dobili mogućnost da se tu vrate, poručili su članovi Prve SDS. Zatvorili su im, kažu, vrata, poručujući da im nisu potrebni, a slika je danas jasna – izgubili su na izborima tri puta uzastopno, članstvo im se rasipa, a unutar stranke je raskol.

"Zato smo ustali mi, koji smo stvarali SDS i Republiku Srpsku, da bi osnažili naše društvo i učinili ga udobnim za život svih građana. Hoćemo da aktivno učestvujemo u vlasti Republike Srpske i BiH, hoćemo jaku snažnu i stabilnu Srpsku", kaže član Inicijativnog odbora za obnavljanje i stvaranje Prve SDS Rajko Papović.

Osnovni cilj biće jačanje jedinstva u Republici Srpskoj, jer je ono očigledno poljuljano, poručuju osnivači. Uzrok tome su lični interesi unutar sadašnje SDS, sve intenzivnije svađe i učestala napuštanja partije.

"Sadašnje rukovodstvo SDS-a napustilo je principe stranke koji su utemljeni 1990. godine. Nemamo problema sa članovima SDS-a, ali imamo sa rukovodstvom ove stranke, sa kojim nemamo ništa zajedničko. Zato moramo obnoviti rad i aktivirati SDS i njen program sa nekim konkretnim dodacima“, rekao je Gojko Kličković.

Lider SDS-a Vukota Govedarica smatra da je ova stranka pokazala razumijevanje razgovarajući sa ljudima koji sada prave novu političku organizaciju. To su oni koji su SDS napustili prije 20 godina, ali i oni koji to danas čine. Poručuje da je ta stranka politički brod, na kojem ima mjesta za svakog ko Republici želi dobro.

"Ako oni podržavaju propadanje Republike Srpske, neka idu novim političkim putem, ja ih na tom putu zaustavljati neću. Zaista sam dosta toga učinio zajedno sa rukovodstvom stranke. Imaće oni priliku da pokažu ko su i šta su i da daju odgovor na pitanje - koje je to vezivno tkivo koje ih je sastavilo u njihovom naumu da prave novu političku organizaciju. Želim im zaista svu sreću", istakao je predsjednik SDS-a Vukota Govedarica.

Članovi Prve SDS očekuju da će se nakon izbora sljedeće godine naći u vlasti u Srpskoj i na bh nivou. U svojim redovima, kažu, imaju univerzitetske profesore i doktore nauka, koji su sposobni da na svaki problem ponude konkretna rješenja.