latinica  ћирилица
18/08/2017 |  13:52 ⇒ 14:44 | Autor: RTRS

Prnjavor: Zajednički rad vlasti i privrednika na povećanju zaposlenosti

Predstavnici lokalne vlasti u Prnjavoru i privrednika potpisali su danas memorandum o saradnji u okviru projekta "Partnerstvo za kvalitetna radna mjesta i konkurentnost", ukupne vrijednosti 220.000 evra.
Prnjavor: Zajednički rad vlasti i privrednika na povećanju zaposlenosti - Foto: SRNA
Prnjavor: Zajednički rad vlasti i privrednika na povećanju zaposlenostiFoto: SRNA

Projekat koji se sprovodi radi usklađivanja ponude i potražnje na tržištu rada, putem obuke i inicijative za zapošljavanje, finansira se iz sredstava EU, a sprovodi ga Međunarodna organizacija rada u BiH.

Memorandum o saradnji potpisali su predstavnici opštine Prnjavor, Centra srednjih škola "Ivo Andrić" Prnjavor, Biroa za zapošljavanje u Prnjavoru, Mesne industrije "Trivas" i preduzeća "Topling", te Agencije za razvoj preduzeća "Eda" Banjaluka.

Direktor preduzeća "Topling" Dario Agostini smatra da je od izuzetnog značaja svaki vid saradnje između lokalne vlasti i privrednika, posebno onaj koji se odnosi na zapošljavanje.

"Očekujem da će potpisivanje ovog memoranduma doprinijeti većem zapošljavanju, posebno mladih ljudi", rekao je Agostini.

Zamjenik direktora Mesne industrije "Trivas" Јelena Vasić naglasila je dobru saradnju sa Srednjom školom u Prnjavoru u vezi sa održavanjem praktične nastave.

"Već pet godina pratimo učenike koji nam dolaze na praksu. Dio njih smo regrutovali kao radnu snagu", kaže Vasićeva.

Direktor Centra srednjih škola "Ivo Andrić" Prnjavor Mirela Milijaš rekla je da ova obrazovna ustanova u zavisnosti od potreba tržišta može učenicima ponuditi popularne i atraktivne struke i zanimanja.

"Naša škola godinama unazad ima takve struke, prije svega mašinstvo i obradu metala, proizvodnju i preradu hrane, a od ove godine i šumarstvo i obradu drveta", istakla je Milijaš.

Ona je dodala da je u okviru projekta važno poboljšati tehničke kapacitete za izvođenje praktične nastave kako bi učenici dobili što kvalitetniju nastavu, a time i još bolje znanje koje mogu da prenesu i primijene u preduzećima.

Zamjenik načelnika opštine Prnjavor Slaviša Milanković rekao je da lokalna zajednica u okviru svog Privrednog savjeta i Savjeta za zapošljavanje može obavljati potrebne analize i dati podršku u smislu kooradinacije za zapošljavanje.

Projekat traje do januara 2019. godine.

Izvor: SRNA