latinica  ћирилица
18/08/2017 |  15:14 ⇒ 17:26 | Autor: RTRS

Brčko izrađuje studiju za odbranu od prirodnih katastrofa (VIDEO)

U distirktu Brčko završena je prva faza projekta odbrane od prirodnih katastrofa. Urađena je analiza rizika i procjena postojećih kapciteta za odbranu od prirodnih opasnosti - poplava i klizišta. Cilj je što efikasiniji odgovor izazovima, kao što su to bile poplave 2014.
Brčko izrađuje studiju za odbranu od prirodnih katastrofa - Foto: RTRS
Brčko izrađuje studiju za odbranu od prirodnih katastrofaFoto: RTRS

Prikupljeni podaci, koristiće se za izradu "Studije izgradnje kapaciteta otpornosti i odbrane od prirodnih katastrofa" na području distirkta Brčko.

Mirsad Hasanbašić, kordinator za krizne situacije distrikta Brčko, ističe da je obaj grad imao problem zbog nedovoljnih kapciteta za ogodovor na katastrofu iz 2014.

" Mnoge aktivnosti su poduzete, nakon onih poplava i jedna od aktivnosti je i ova izrada procjene ugroženosti teritorije Brčko distirkta i jedne studije izgradnje kapaciteta otpronosti na katastrofe, kao dva strateška dokumenta, koja će nama dati uporište za budući plan razvoja sistema zaštite i spašavanja Brčko distirkta", kaže Hasanbašić.

Mladen Ćavara, koordinator projekta iz agencije INZA ističe da su u prvoj fazi studije anketirali preko 20 institucija u Brčko distirktu od kojih su dobili sve relevante podatke koji su im trebali za istraživanja.

"Nakon što prikupimo podatke, podatke će obrađivati šest ključnih eksperata, koji su predstavljeni u projektu i oni će dati analize i preporuke koje se tiču sistema zaštite i spašavanja. Nakon toga, oni će dati preporuke za poboljšanje sistema zaštite i spašavanja na teritoriji Brčko distrikta", naglasio je Ćavara.