latinica  ћирилица
18/08/2017 |  17:24 ⇒ 19/08/2017 | 12:43 | Autor: RTRS

Knjiženje vojne imovine izazvalo nove prozivke SNSD-a i SDS-a (VIDEO)

I danas reagovanja na odluku Ustavnog suda BiH kojom je odbijena apelacija Pravobranilaštva Srpske o knjiženju perspektivne vojne imovine Veliki Žep. Ko je utabao stazu ka NATO putu BiH i posljedica čijih poteza je i posljednja odluka Ustavnog suda BiH, pitanje je oko kojeg nema saglasnosti vlasti i opozicije u Republici Srpskoj.
Vojna imovina - Foto: RTRS
Vojna imovinaFoto: RTRS

U SDS-u, smatra poslanica SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini BiH Dušanka Majkić, zaboravljaju period od 2002. do 2006. kada su, kako kaže, žarili i palili u svim tadašnjim reformama, pa i reformi odbrane.

Komisiju za te aktivnosti, koju je formirao Visoki predstavnik, činili su kadrovi Srpske demokratske stranke. Zanimljivo je, kaže, da je član bila i kadar SDA Senada Palavrić, sudija Ustavnog suda, koja je sada odlučivala o apelaciji iz Republike Srpske. Dušanka Majkić ističe da je nevjerovatno da je Palavrićeva učestvovala u izradi reformi, a da sada kao sudija odlučuje o ovom pitanju.

Majkićeva podsjeća da je Komisija za reformu odbrane imala dva kopredsjedavajuća. Јedan od njih je bio iz SDS-a Nikola Radovanović. Kao članovi iz Republike Srpske imenovani su Milovan Stanković, Boško Šiljegović, a u ime srpskog člana Predsjedništva BiH Borislava Paravca, u radu je učestvovao i Dragan Kapetina. Kaže, u komisiji nije bilo predstavnika SNSD-a. U septembru 2005. okončan je njihov rad i podnesen izvještaj pod nazivom "Oružane snage BiH Јedna vojna sila za 21. vijek".



"Na prijedlog Predsjedništva BiH napravljen je Zakon o odbrani i Zakon o službi u Oružabim snagama BiH u kojima eksplicitno piše da će PS BiH, Savjet ministara i Predsjedništvo BiH provesti sve aktivnosti na prijemu BiH u NATO", kaže Majkićeva.

Iz SDS-a smatraju da je put ka NATO utaban kada je član Predsjedništva iz Republike Srpske bio SNSD-ov Nebojša Radmanović.

"Radmanović je donosio strateške odluke i potpisivao razne izjave i pisma iz 2008. i na konferenciji u Talinu 2009. gdje je jasno dato do znanja da je politika SNSD-a definisana strateški ka NATO alijansi", rekao je Vukota Govedarica, predsjednik SDS-a.

Majkićeva tvrdi da Govedarica nije dobro obaviješten jer NATO put nije započeo MAP-om nego mnogo ranije...

Narodna skuptština,poručuje predsjednik Parlamenta Srpske Nedeljko Čubrilović, neće ćutati na pristrasnu i političku odluku Ustavnog suda BiH.

"Sva imovina koja se nalazi na teritoriji Republike Srpske, u skladu sa Dejtonom i Ustavom, pripada Srpskoj i niko nema pravo da donosi drugačije odluke. Narodna skupština iskoristiće sva pravna i politička sredstva da zaštiti integritet, ustavni položaj, cjelovitost i imovinu Republike Srpske. Zajednički organi i institucije na nivou BiH, a posebno predstavnici Republike Srpske u njima, obavezni su da štite interese dva entiteta i svih konstitutivnih naroda i građana", izjavio je predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović.

Na jednoglasan stav iz Srpske pozivaju i u Socijalističkoj partiji.

"Ako bi predsjednik Srpske Milorad Dodik, pozvao na sastanak, a ja iniciram da se takav sastanak održi, pozivam sve predstavnike političkih stranaka da se odazovu ovakvom pozivu i dogovorimo jedinstven stav po ovom pitanju", istakao je predsjednik SP-a Petar Đokić.

Ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov ocijenjuje kao izvrtanje činjenica tvrdnju visokog predstavnika Valentina Incka da odluka Ustavnog suda BiH o knjiženju perspektivne vojne imovine odgovara stavu Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira i da vlasti Republike Srpske moraju omogućiti to knjiženje na BiH, uključujući objekat u Han Pijesku,jer u primjeni programa 5+2 riječ je kaže samo o podjeli državne i vojne imovine.