latinica  ћирилица
18/08/2017 |  19:46 ⇒ 21:39 | Autor: RTRS

Govedarica: Srbima potrebna pravda

Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica izjavio je danas da je u periodu formiranja ove stranke prije 27 godina srpskom narodu trebala sloboda, a da je danas Srbima koji živi u Republici Srpskoj potrebna pravda.
Vukota Govedarica - Foto: SRNA
Vukota GovedaricaFoto: SRNA

- Onog momenta kada su osnovane SDA i HDZ, jasno je bilo da Srbi moraju politički da se organizuju. U tom momentu bila je potrebna hrabrost za stvaranje Republike Srpske, i uz pomoć naroda, SDS je u tome uspjela - rekao je Govedarica kod manastira Moštanica, gdje je prisustvovao proslavi 27 godina od osnivanja SDS-a u Kozarskoj Dubici.

Govedarica je istakao da je, nažalost, demografija najveći problem Srpske danas, ali i ekonomija i privreda koja je, kako kaže, potpuno devastirana.

- Biće potrebno mnogo toga da Srpska bude stabilna, ali mi vjerujemo u ideju da možemo da pomognemo Republici Srpskoj i u tezu da svi razlozi postanka Srpske definišu i razloge njenog opstanka - naglasio je Govedarica.

On kaže da su kroz SDS tokom 27 godina prošle generacije, a da sadašnje rukovodstvo ove stranke predstavlja "ravnotežu generacija" jer Srbi u Srpskoj danas imaju potpuno drugačije probleme, za raliku od vremena kada nije bilo Republike Srpske.

Član SDS-a Dragan Mektić izjavio je da je kod manastira Moštanica formirana SDS u Kozarskoj Dubici i da narod kozarskog i potkozarskog kraja najbolje zna šta znači "povampireni nacionalizam i fašizam" jer je to najviše osjetio u Drugom svjetskom ratu, kada je masovno stradao.

- Istorija se, nažalost, ponovila, ali su Srbi bili pametniji i formirali su SDS jer su uvidjeli da samo jedinstvom i slogom srpski narod može da se očuva na ovim prostorima - naveo je Mektić.

On je rukovodstvu, članovima i simpatizerima SDS-a čestitao 27 godina od formiranja SDS-a u Kozarskoj Dubici i izrazio očekivanje da će narod ponovo dati SDS-u istorijsku priliku "da popravi situaciju u cijeloj Republici Srpskoj".

Predsjednik Opštinskog odbora SDS-a Kozarska Dubica Vladimir Marin rekao je da je SDS nastala kao odgovor Srba u tadašnjoj BiH i SFRЈ, kako bi se sačuvala njihova prava kao konstitutivnog naroda u BiH.

- Nismo nikome ništa oduzimali, borili smo se za ono što nam pripada, jer je ovo naša zemlja i želimo da i naredne godine provedemo ovde, u miru, sreći i blagostanju - istakao je Marin.

Marin i Govedarica prisustvovali su svetoj liturgiji u manastiru Moštanica koja se služi povodom praznika Preobraženja Gospodnjeg.

Proslavi 27 godina od osnivanja SDS-a u Kozarskoj Dubici prisustvovali su brojni zvaničnici, članovi i simpatizeri stranke.

Izvor: SRNA