latinica  ћирилица
18/08/2017 |  20:33 ⇒ 21:28 | Autor: RTRS

Špirić: Bh. pravosudne institucije se ponašaju huliganski (VIDEO)

Odluka Ustavnog suda BiH da odbije apelaciju institucija Republike Srpske u vezi sa knjiženjem vojne imovine predstavlja najsnažnije kršenje Dejtonskog sporazuma od njegovog potpisivanja do danas, rekao je u Dnevniku plus potpredsjednik SNSD-a i poslanik te stranke u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Nikola Špirić.
Nikola Špirić - Foto: RTRS
Nikola ŠpirićFoto: RTRS

On je istakao da se pravosudne institucije BiH ponašaju huliganski, te da se posebno plaši da ono što su, kako je rekao, srpski junaci odbranili u ratu, srpski izdajnici u Sarajevu izgube u miru.

Pozvao je na institucionalni odgovor, sazivanje Narodne skupštine Srpske koja bi raspravljala o pitanju očuvanja vojne imovine, i okupljanje svih srpskih političkih lidera oko jasnog stava o odbrani teritorije Srpske.

- Svaki put kada je Srpska gubila neku nadležnost ili je prenosila na nivo BiH bila je kakofonija međusobnih srpskih optuživanja da su stvari završene. Bojim se, ako ovo bude praćeno samo izjavama lidera, bez institucionalnog odgovora, da smo izgubili imovinu. Ako se to desi, Republika Srpska će se svoditi sve više na jednu lokalnu zajednicu u okviru BiH. Pozivam sve na razum, da se sjedne i razgovara. Mislim da se političari ponašaju kao djeca, a ovo je ozbiljan poziv na razgovor i najozbiljniji nasrtaj na Republiku Srpsku od Dejtona pa naovamo - rekao je Špirić.