latinica  ћирилица
22/08/2017 |  15:46 ⇒ 17:22 | Autor: RTRS

Beograd - Položeni vijenci na spomenik Petru Kočiću (VIDEO)

Direktor Predstavništva Republike Srpske u Beogradu Mlađen Cicović i predstavnici Organizacionog odbora 52. Kočićevog zbora iz Banjaluke položili su vijence na spomenik Petru Kočiću u Čuburskom parku u Beogradu.
Beograd: Položeni vijenaci na spomenik Petru Kočiću - Foto: SRNA
Beograd: Položeni vijenaci na spomenik Petru KočićuFoto: SRNA

Vijenci su položeni u okviru obilježavanja "Kočićevog dana u Beogradu", 52. Kočićevog zbora i 140 godina od rođenja slavnog srpskog književnika i narodnog tribuna, nakon čega su pisci iz Banjaluke i Beograda govorili svoje stihove u čast Kočiću.

Obraćajući se u ime članova Upravnog odbora Udruženja književnika Srbije književnik Gordana Vlahović istakla je da je Kočić jezik svog naroda čuvao, jer je smatrao da je odnos prema jeziku - odnos prema sebi i sopstvenom postojanju.

"Vezanost naroda za mir, gusle i epsku pesmu, za Kočića je izvor iz kojeg se crpi snaga", navela je Vlahovićeva.

Ona je podsjetila i na političku aktivnost Kočića za vrijeme okupacije BiH koju je sprovela Austro-Ugarska, dok je seljaštvo još bilo u feudalnom odnosu prema turskim agama i begovima.

Vlahovićeva je podsjetila na Kočićeve aktivnosti u saboru, na sukobe Srba sa tamošnjom vladom, Turcima i katolicima, navodeći da je on bio, blago rečeno, neugodan protivnicima.

"Svi njegovi govori u saboru su kritike Austrougarske i njene uprave u BiH. Poteže pitanje jezika u zakonskim okvirima, činovničko i radničkko pitanje, agrarnu politiku u BiH, oštro jasno i glasno, štiteći interese srpskog življa u BiH", navela je Vlahovićeva.

Ona je dodala da se Kočić odlaskom u Beograd na liječenje zauvijek otkinuo od BiH, od politike i umjetnosti.

"Sagoreo od nedaća, siromaštva, ličnih udesa, umiru mu otac, pa trogodišnji sin, prkosan i kada je mogao da zaćuti, premeštan po zatvorskim samicama, u osami čami, nesrećan zbog ratnih meteža i patnji naroda sa obje strane Drine, Kočić umire u okupiranom Beogradu, u duševnoj bolnici", podsjeća Vlahovićeva.

Uz napomenu da je Kočić bio čovjek koji nije štedio sebe nijednog dana, ona je podsjetila na često citirane potresne riječi ovog velikog borca i pisca: "U ropstvu se rodih, u ropstvu živjeh, u ropstvu, vajme, i umrijeh".

Prethodno je delegacija grada Banjaluke, predvođena v.d. načelnika Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku Natalijom Trivić položila vijence na grob Petra Kočića u Aleji velikana na beogradskom Novom groblju, a potom je imala susret i sa sekretarom za kulturu Grada Beograda Ivonom Јevtić.

Večeras će u Klubu književnika biti održano književno veče posvećeno Kočiću na kojem će srpski pisci govoriti o Kočićevim djelima.