latinica  ћирилица
23/08/2017 |  11:36 ⇒ 12:37 | Autor: RTRS

Јavna rasprava o Fondu solidarnosti i u Bijeljini (VIDEO)

Nakon Trebinja, Istočnog Sarajeva i Zvornika, u Bijeljini je održana javna rasprava o nacrtu Zakona o Fondu solidarnosti za liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu.
Siniša Karan - Foto: SRNA
Siniša KaranFoto: SRNA

Nacrt Zakona, koji je Skupštini uputio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predviđa formiranje Fonda koji bi se punio na dobrovoljnoj bazi svih građana i donatorskim sredstvima, iz kojeg bi se finansiralo liječenje djece u inostranstvu, kada domaće zdravstvene ustanove nisu u mogućnosti.

- Za sve one buduće slučajeve teških oboljenja djece, a za djecu smatramo one koji imaju do 18 godina, to je zakonska definicija, kada naše zdravstvene ustanove iz Srpske i one zdravstvene ustanove sa kojima FZO ima ugovore, ne mogu dijagnostikovati ni liječiti ta oboljenja, da se da ovaj zakon tretira tu djecu, kaže Siniša Karan, generalni sekretar predsjednika Republike Srpske .

- Njegovo punjenje će biti stalno i permanentno, da možemo reagovati u dijeliću sekunde u takvim situacijama. Ključno će biti da je to na bazi solidarnosti, solidarnosti svih naših građana, tako što ćemo odvajati 0,25 posto od neto plate svakog zaposlenog građanina. To će to biti poseban doprinos opština i gradova, i to će biti takođe donacija svih institucija, pojedinaca, dodao je Karan.