latinica  ћирилица
14/09/2017 |  14:21 ⇒ 14:21 | Autor: RTRS

Skup slavista u Tršiću i Beogradu

U Beogradu i Tršiću će se od danas do 17. septembra održava 47. Međunarodni naučni sastanak slavista. Tokom četiri dana profesori iz cijelog svijeta raspravljaće o najvažnijim pitanjima jezika, književnosti i kulture.
Vuk Karadžić - Foto: RTRS
Vuk KaradžićFoto: RTRS

 Značaj, zanimljivost i aktuelnost tematike učinili su da na konferenciji učestvuje oko 150 naučnika iz naše zemlje, Evrope i svijeta, sa univerziteta na kojima se izučava slavistika.

"Ovaj skup je godišnji sastanak svih onih ljudi koji srpsku kulturu, Srbiju, književnost, naše kulturno naslijeđe predstavljaju studentima širom svijeta. To su profesori najuglednijih svjetskih univerziteta, nerijekto akademici. Mi smo u prilici da razmijenimo saznanja o tome kuda se slavistika kreće, kaže Ljiljana Marković, dekan Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Ovogodišnje teme su Aleksnadar Belić i "Beogradski stil", Srpska leksikografija - Rječnici srpskog jezika kao izvorišta gramatičkih i semantičkih istraživanja, kernevalizacija u srpskoj književnosti.

"Pošto se Belić dugo interesovao za Vukov rad, i sa oduševljenjem o njemu pisao, ja se trudim da to povežem naučno i da ponovo stavim na dnevni red", kaže prof. Miodrag Јovanović iz Crne Gore.

Obogaćena je i izdavačka djelatnost Međunarodnog slavističkog centra.

Objavili smo jedan moderan udžbenik za mlade slaviste, "Srpski s lakoćom", nastavili smo rad na bibliografiji iz oblasti frazeologije, i prvi tom kapitalnog izdanja "Aleksandar Belić srpski lingvista vijeka", rekla je prof. Dragana Mršović Mraović, upravnik MSC-a.

Uz profeosre tu su i studenti slavistike za koje su obezbijeđena predavanj i lektorska vježbanja.

"Studiram srpski, hrvatski i slovenački jezik, i mislim da je dobro studirati još neki slovenski jezik", kaže studentkinja iz Bugarske.

Poslije Beograda, slavisti nastavljaju rad u Loznici i Tršiću gdje će prisustvovati 84. Vukovom saboru u Tršiću, kao gosti Centra za kulturu "Vuk Karadžić" čime se ovaj naučni sastanak završava.

Izvor: RTS