latinica  ћирилица
20/09/2017 |  08:02 | Autor: RTRS

Danas otvaranje "Јahorina film festivala"

Svečanom ceremonijom i projekcijom najnovijeg filma proslavljenog srpskog režisera Emira Kusturice "Na mliječnom putu" danas će na Palama zvanično biti otvoren 11. "Јahorina film festival".
Јahorina film festival - Foto: RTRS
Јahorina film festivalFoto: RTRS

Za učešće na 11. "Јahorina film festivalu", koji će trajati do 23. septembra, prijavljeno je 978 filmova iz 66 zemalja, od čega je u zvanični program uvršteno 111 filmova iz 37 zemalja, saopšteno je iz "Јahorina film festivala".

Najviše filmova pristiglo je iz SAD, Kanade, Francuske, Italije, Velike Britanije i Indije, a projekcije će biti održavane na Palama - u sali Kulturnog centra i sali hotela "Damis".

Na festivalu će biti dodijeljene nagrade za najbolji kratki igrani i najbolji dokumentarni film u regionalnoj i međunarodnoj selekciji odvojeno, najbolji film iz BiH i Gran-pri "Јahorina film festivala" za najbolji film.

Nagrade će biti dodijeljene i za najbolji eksperimentalni film, studentski film, zatim ekološki, kao i turistički film.

Biće dodijeljene nagrade i za najbolje ekološke projekte u BiH, pa je u saradnji sa entitetskim fondovima za zaštitu životne sredine od 12 prispjelih prijedloga odabrano šest najboljih.

O nagradama će odlučivati petočlani žiri na čijem je čelu režiser iz Beograda Dragomir Zupanc, a članovi su profesor na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu Miralem Zupčević, redovni profesor i dramski umjetnik iz Istočnog Sarajeva Ljubo Božović, univerzitetski profesor iz Sarajeva Besim Spahić i režiser iz Zagreba Spomenka Saraga.

Generalni pokrovitelj Festivala je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a projekat su podržali i Savjet ministara, Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske, fondovi za zaštitu životne sredine Srpske i FBiH, te opština Pale.

U saopštenju se dodaje da osnovni koncept "Јahorina film festivala" proizilazi iz povoljnog geopolitičkog položaja BiH, koja se nalazi na raskrsnici puteva Istoka i Zapada.

Festival upućuje predstavnike filmske industrije i medije iz cijelog svijeta na najnoviju lokalnu produkciju, a predstavlja nove kvalitetne filmove iz ostatka svijeta, pa je zbog svog veoma cijenjenog programskog sadržaja i jedinstvene atmosfere "Јahorina film festival" postao ključni događaj za distributere festivalskih programa, novinare i filmske stvaraoce.

"Јedinstvena i opuštena atmosfera na Palama uvijek je puna prijatnih iznenađenja za goste u programima koji se odvijaju i van zvanične konkurencije. Festival je otvoren za javnost i poznat je po tome što, zahvaljujući činjenici da se filmovi prikazuju i na Televiziji `OSM` istovremeno sa prikazivanjem u projekcionim salama, ima potencijalno najveći broj gledalaca od svih festivala na svijetu", saopšteno je iz "Јahorina film fetivala".

Ovaj festival jedini u Republici Srpskoj ima Savjet gledalaca, koji se okuplja tokom i nakon završenog izdanja Festivala i pomno prati odziv i komentare na brojne ankete.

Izvor: SRNA