latinica  ћирилица
11/10/2017 |  18:58 ⇒ 20:28 | Autor: RTRS

Dobojlije ne odustaju- šta će biti sa dugovanjima za komunalnu naknadu? (VIDEO)

Raste nezadovoljstvo građana Doboja zbog tužbi DIRG-a za komunalnu naknadu. Na te probleme godinama je ukazivala opozicija, ali su se nadležni svaki put oglušili, pa se sad suočavaju s peticijama građana.
Doboj - Foto: RTRS
DobojFoto: RTRS

Sve je veći broj građana koji su dobili sudska izvršna rješenja po osnovu tužbi DIRG-a za dugovanja za komunalne naknade. Redovne platiše nemaju s tim problema, ali oni koji nisu plaćali sada se hvataju za glavu, jer dugovanja iznose i do više stotina KM.

Odbijaju da plate, jer pojedina dugovanja datiraju iz 2012, pišu žalbe, a najdalje su otišli u naselju Bare gdje peticijom sa više od 400 potpisa, traže otpis duga. Od DIRG-a se zahtijeva da objasne šta je uporište za visoka dugovanja i šta će dobiti za plaćenu komunalnu naknadu. Takve odgovore tražila je godinama i opozicija, ali u DIRG-u ćute.

- Mi smo glasali protiv izvještaja o radu, sugerisali na mnoge stvari i ukazivali na to da Direkcija treba da služi svojoj svrsi, da se objedine cijene i da se na jedan račun plaća odvoz smeća i održavanje zelenih površina, a ne da se pravi namet građanima po više osnova - kaže Sanja Vulić, predsjednica Kluba odbornika SNSD-a u Skupštini grada.

Građani nisu zadovoljni time na koji način se održavaju ulice i zelene površine od kojih pojedini čak nemaju ni osnovnu infrastrukturu. Zbog svega ne žele da plate komunalnu naknadu. Primjer iz naselja Bare mogao bi, kažu, da posluži i drugim nezadovoljnim korisnicima.

- Pozivam građane na građansku neposlušnost, vezano za komunalnu naknadu i za ostale namete koje grad Doboj nameće. Svaki dan nameću nove namete, a narodu uopšte ne obrazlažu gdje idu ogromna sredstva iz budžeta - kaže Vedran Gligorić, odbornik SP.

Direkcija za izgradnju i razvoj grada u budžetu ima grant od 700.000. Kao servis, svi su saglasni, svakako je potrebna gradu, ali trenutno, tvrde, ne služi svrsi, kako izgradnji, tako ni razvoju.

- Nažalost, to preduzeće je pretvoreno u fabriku za zapošljavanje ljudi pred izbore i otpuštanje ukoliko ne ispune zacrtani izborni zadatak. To je jako žalosno - kaže Vulićeva.

Premda javnost u Doboju nezadovoljno bruji, iz DIRG-a nema reagovanja. Koliko su građana tužili, nije poznato, ali sudeći po informaciji iz Osnovnog suda da im za zbrajanje podataka treba nekoliko dana, onda možemo da pretpostavimo da je taj broj ogroman.