latinica  ћирилица
08/11/2017 |  15:27 ⇒ 15:33 | Autor: RTRS

Banski dvor: Otvorena arhivska izložba o banu Milosavljeviću

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić otvorio je danas izložbu arhivskih dokumenata posvećenu banu Svetislavu Tisi Milosavljeviću i obilježavanju 85 godina postojanja Kulturnog centra Banski dvor u Banjaluci.
Banjaluka - Radojičić otvorio izložbu arhivskih dokumenata - Foto: SRNA
Banjaluka - Radojičić otvorio izložbu arhivskih dokumenataFoto: SRNA

Radojičić je istakao značaj bana Milosavljevića za noviju istoriju Banjaluke, navodeći da je napravio urbane obrise grada koji će ostati vijekovima iza njega.

"Lik bana Milosavljevića, kao simbola graditeljstva i vojne komponente, nalazi se i na grbu Grada, koji smo usvojili ove godine", rekao je Radojičić novinarima u Banjaluci.

Direktor Kulturnog centra Banski dvor Mladen Matović rekao je da je ova izložba posvećena djelu i radu bana Milosavljevića koji je, osim što je prvi ban Vrbaske banovine, čovjek čija dostignuća ostaju trajna.

On je napomenuo da je izložba organizovana u saradnji sa Arhivom Republike Srpske.

Arhivski savjetnik u Arhivu Republike Srpske Verica Stošić kaže da je izložba "Ban Svetislav Tisa Milosavljević i Banski dvor u Banjaluci" podijeljena u dvije tematske cjeline.

"Prva cjelina po svojoj sadržajniosti posvećena je životu i radu čovjeka koji je glavni `krivac` za podizanje dvije monumentalne zgrade, a to su palata banske uprave i palata banskih dvora, a to su danas Gradska uprava i Banski dvor", pojasnila je Stošićeva.

Ona je navela da je druga cjelina posvećena izgradnji Banskog dvora i svim relevantnim faktorima koji su učestvovali u gradnji.

Prema njenim riječima, cilj izložbe je da se kroz arhivske dokumente i fotografije predstavi ko je boravio, živio i radio u Banskom dvoru kroz njegovu istoriju, te njegovu kulturnu i istorijsku ulogu.

Kulturni centar Banski dvor otvoren je 8. novembra 1932. godine, kao sjedište bana Vrbaske banovine Kraljevine Јugoslavije.

Kao rezidencija bana Vrbaske banovine korišten je do 1941. godine. Tokom Drugog svjetskog rata unutrašnjost objekta je devastirana, pa je veći dio skupocjenog namještaja, slika i drugih predmeta nepovratno izgubljen.

Po završetku rata, dvor je korišten kao vojno i političko sjedište. Od 1955. godine, odlukom koju su donijele tadašnje gradske vlasti, zgrada se daje na upravljanje Domu kulture, a od 1998. godine zvanično postaje javna ustanova kulture pod nazivom Kulturni centar Banski dvor.

Izvor: SRNA