latinica  ћирилица
13/01/2018 |  18:22 ⇒ 20:13 | Autor: RTRS

"Orao" Bijeljina- u ovoj godini nova radna mjesta (VIDEO)

Bijeljinski "Orao", koji se bavi remontom turbo-mlaznih motora i proizvodnjom specijalnih alata, u ovoj poslovnoj godini nastavlja saradnju sa glavnim poslovnim partnerom - Vojskom Srbije.
"Orao" Bijeljina - Foto: RTRS
"Orao" BijeljinaFoto: RTRS

Do kraja mjeseca očekuju potpisivanje ugovora sa ruskom firmom ''Klimov'' za remont helikopterskih motora.

Ovaj program im garantuje opstanak u narednih 20 godina.

''Orao'' obezbjeđuje egzistenciju za 390 radnika. I iskusni majstori, koji će uskoro okončati radni vijek i mladi koji u ovim proizvodnim pogonima stiču prva radna iskustva, vjeruju u budućnost firme koja se postepeno orjentiše i usavršava za civilne programe.

- Idemo, napredujemo, širimo se, svaki dan pravimo neštop novo, kupujemo mašine, tako da usavršamo proizvodnju, priča Boban Mrda, najstariji majstor.

Bojan Starčević ističe da je četiri godine čekao posao, da jr bio na Birou a da sada ovdje radi dvije i po godine.

- Najavljuju se neki novi projekti u Orlu i vjerujem da je to budućnost za sve radnike, naročito za nas mlađe, da steknemo znanje tu praksu, naglašava Marko Kapetina, diplomirani mašinski inženjer.

Zbog kašnjenja u dostavi motora i naplati potraživanja od poslovnih partnera prošla godina bila je teška za '"Orao", ali sada imaju pune ruke posla.

- Mi vršimo remont turmoblaznih motora. To je vojni program i zavisi od politike. Naša djelatnost je 85 posto izvoza. Znači mi radimo za svijet i moramo se tome prilagođavati, kaže Milan Prica, direktor firme "Orao" a.d. Bijeljina.

Remont helikopterskih i turbomlaznih motora za migove put je ka sigurnoj budućnosti. Za ovaj program detaljno se pripremaju već drugu godinu. Obećana im je pomoć za kupovinu licence koja košta 2,9 miliona evra.

- Mi nemamo drugog izbora. Sva ova sredstva koja remontujemo se pomalo gase, dosta su zastarjela, iako imamo i tu posla za narednih deset godina. Osvajanjem generalnog remonta helikopterskih motora i motora za MIG 29 bi šire otvorilo vrata  i obezbijedilo posao za duži period, dodaje Prica.

U firmi dolazi do smjene generacija pa će uporedo sa prijemom 12 novih majstora i nekolicine inženjera biti imenovana i kompletna nova uprava.

"Orao" je jedini remontni zavod koji je opstao. Oslanjaju se na tradicionalne partnere- najznačajniji im je Ministarstvo odbrane Srbije koje redovno izmiruje sve svoje obaveze, a potom indijsko vazduhoplovstvo, Pjađo iz Italije i Rols Rojs iz Engleske.

Ove godine planiraju i nabavku dvije mašine za obradu metala elektroerozijom, vrijednosti 600.000 maraka, čime bi ostvarili značajne uštede jer trenutno za ove poslove koriste usluge firmi u Italiji, Mađarskoj i Srbiji.