latinica  ћирилица
26/07/2024 |  16:28 ⇒ 16:32 | Autor: SRNA

Ćurić: Značajna izgradnja slobodne zone - cilj privući privrednike

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić danas je sa saradnicima posjetio lokalitet slobodne zone u izgradnji na području Draženske gore i istakao da je to veoma značajan projekat i da je cilj privući privrednike, i strane i domaće, da grade pogone.
Mirko Ćurić - Foto: SRNA
Mirko ĆurićFoto: SRNA

Na ovom lokalitetu je u proteklom periodu obavljeno infrastrukturno uređenje buduće zone. Uređeno je i poravnato 10 hektara površine za šta je Vlada Republike Srpske obezbijedila 800.000 KM, saopšteno je iz Gradske uprave Trebinje.

Ćurić je istakao da je ovo prva slobodna zona u Republici Srpskoj, a da je Trebinje ispunilo sve potrebne uslove.

- Ovo je prva slobodna zona koja je registrovana u Republici Srpskoj. Blizu smo luka Bar i Ploče i aerodroma Tivat, Podgorica, Mostar, Čilipi, planiran je i aerodrom u Trebinju što je od velikog značaja za ovaj projekat - naveo je Ćurić.

On je naglasio da su date i značajne pogodnosti budućim investitorima – popust od 50 odsto na rentu i 25 odsto na troškove uređenja.

- Nismo planirali da se zemljište u slobodnoj zoni prodaje, jer je po nama povoljnija opcija zakup - pojasnio je Ćurić.

On je dodao da je grad Trebinje u saradnji sa Privrednom komorom Republike Srpske i privrednicima donio niz povoljnih akata kojima se olakšava registracija i poslovanje firmi u slobodnoj zoni.

Direktor Područne privredne komore Trebinje Veselin Savić istakao je značaj ovog projekta.

- Pred gradom su i dalje izazovi - potrebno je ograditi taj prostor, izgraditi pristupne puteve kako bi slobodna zona funkcionisala - naveo je Savić.