latinica  ћирилица
17/02/2018 |  16:13 ⇒ 20:14 | Autor: RTRS

Autoput Prijedor-Banjaluka do 2023? (VIDEO)

Autoput Banjaluka-Prijedor trebalo bi, prema najavama, da bude završen 2023. godine. Krajem ovog mjeseca, Vlada Srpske počinje pregovore za dodjelu koncesije za ovaj projekat kineskoj kompaniji koja će finansitati izgradnju.
Autoput: Prijedor - Banjaluka - Foto: RTRS
Autoput: Prijedor - BanjalukaFoto: RTRS

Da li će višedecenijska želja stanovnika ovog dijela Srpske napokon biti ostvarena? Od ovog projekta mnogo očekuju lokalne zajednice, privredni subjekti i stanovnici sjeverozapadnog dijela Srpske.

Autoput koji će spajati Prijedor i Banjaluku, smatraju, donijeće mnoge pogodnosti.

Građani očekuju pogodnosti od povezivanja Prijedora sa, kako navode, svijetom. Nadaju se i da će taj autoput ići do Bijeljine. Ističu i da ljudi treba da se kreću, kao i prevoz robe, jer je sve to velika prednost.

Autoput je velika šansa za razvoj Prijedora, saglasni su u lokalnoj upravi. Sa novim putem,  boljom povezanošću s evropskim centrima, u Prijedor bi trebalo da stignu i novi investitori, a samim tim i radna mjesta.

Milenko Đaković, gradonačelnik Prijedora, ističe da bi Prijedor i cijelu regiju te saobraćajnice otvorile prema svijetu, tako "da bismo postali još konkurentniji za dalji razvoj, prije svega, privrednih aktivnosti, ali i turizma".

Dijana Đaković, rukovodilac prijedorske kancelarije Privredne komore Srpske, naglašava da su Prijedor i opštine regije izvozno orijentisane šti potvrđuju podaci Privredne komore.

- Svakako da će putna komunikacija i pozitivna poslovna klima doprinijeti da se taj trend zadrži i u budućnosti - kaže ona.

Zadovoljni su i prevoznici. Ipak, smatraju da cijene za korišćenje autoputa treba oprezno formirati.

Prevoznik Igor Bebin uvažava ekonomski značaj izgradnje autoputa, ali podsjeća da treba imati u vidu i usaglašavanje cijena, te ekonomsku opravdanost da bi prevoznici mogli koristiti autoputeve u stopostotnom smislu.

Trasa autoputa od Banjaluke do Prijedora još nije poznata, ali se zna da će biti duga oko 40 kilometara, i da će, bez eksproprijacije zemljišta, koštati skoro 298 miliona evra. Projektna dokumentacija biće završena za dvije godine, nakon čega će početi izgradnja.