latinica  ћирилица
19/02/2018 |  11:04 | Autor: RTRS

Deset godina uspješnog rada Fondacije za razvoj Prijedora

Fondacija za razvoj Prijedor, koja je osnovana s ciljem izdavanja garancija za kreditiranje malih i srednjih preduzeća, preduzetnika i poljoprivrednih proizvođača, posredstvom partnerske NLB banke, samo u 2017. godini plasirala je 1,2 miliona KM povoljnih kreditnih sredstava za 12 privrednih subjekata.
Prijedor - Foto: RTRS
PrijedorFoto: RTRS

"Ovakav vid podrške privrednim subjektima i poljoprivrednim proizvođačima realizuje se od 2008. godine i do sada su odobrene garancije za 145 korisnika. Krediti su plasirani u iznosu od 8.735.700 KM. Grad daje garanciju za 50 odsto kredita i ona je za ovih deset godina iznosile 4.270.350 KM", rekla je Srni šef gradskog Odsjeka za strateško planiranje, upravljanje projektima i razvojem Zinajda Hošić i dodala da Fondacija ove godine obilježava 10 godina uspješnog rada.

Ona je dodala da praktično i nema povoljnijih kreditnih sredstava koje prati stalno smanjenje početne bankarske kamate od 5,95 odsto.

"U novembru prošle godine potpisan je aneks ugovora između grada Prijedora i partnerske NLB banke kojim je garancija na kredite smanjena sa 50 na 35 odsto, tako da grad od ove godine garantuje za 35 odsto kreditnih sredstava, a uz to je smanjena i kamatna stopa sa 4,95 na 4,25 odsto. Gradska subvencija na kredite sada iznosi 3,25 odsto, a privredni subjekti, kao i do sada, dobijaju kredite po skromnoj kamatnoj stopi od jedan odsto", pojasnila je Hošićeva.

Grad Prijedor je za subvencionisanje kamata na kredite plasirane posredstvom Fondacije za razvoj "Prijedor" u proteklom desetogodišnjem peirodu izdvojio iz budžeta 631.337 KM.

Pravo na subvencije imaju svi korisnici kredita Fondacije za razvoj "Prijedor" koji redovno izvršavaju kreditne obaveze i koji, što je posebno značajno, ne smanjuju broj zaposlenih radnika.

Izvor: SRNA