latinica  ћирилица
21/02/2018 |  08:47 | Autor: RTRS

Banjaluka- Odbornici o zaduženju hartijama od vrijednosti

Skupština grada Banjaluka razmatraće danas prijedlog odluke o zaduženju grada emisijom hartija od vrijednosti u iznosu do šest miliona KM.
Skupština Banjaluka - Foto: RTRS
Skupština BanjalukaFoto: RTRS

U prijedlogu odluke navedeno je da će sredstva dobijena emisijom hartija od vrijednosti biti korištena za finansiranje kapitalnih investicija - izgradnju mosta preko Vrbasa sa pristupnom saobraćajnicom u Ulici Gavrila Principa i rekonstrukciju Ulice Branka Morače do spoja sa Kozarskom ulicom, zatim rekonstrukciju Ulice kralja Aleksandra prvog Karađorđevića, te izgradnju Istočnog tranzita od Krfske ulice do Ulice Gavrila Principa.

Sredstva će biti korištena i za finansiranje izgradnje prve faze vodovodne mreže, u okviru regionalnog vodovoda Crno vrelo, te rekonstrukciju, adaptaciju i sanaciju fiskulturne sale Tehničke škole u sportsku dvoranu u Јevrejskoj ulici.

U obrazloženju ove odluke navodi se da je jedan od razloga za zaduženje to što najveći dio sredstava za realizaciju ovih investicija nije obezbijeđen ovogodišnjim budžetom grada.

"S obzirom na to, da je riječ o projektima od izuzetnog značaja za saobraćajnu i komunalnu infrastrukturu Banjaluke, potrebno je obezbijediti dodatne izvore sredstava za njihovu realizaciju", navodi se u obrazloženju.

Na dnevnom redu sjednice je i Program razvoja sporta grada Banjaluke sa definisanim strateškim prioritetima koji omogućavaju napredak razvoja sporta u Banjaluci. Prioriteti se odnose ulaganje u razvoj mladih sportista radi stvaranja velike osnovne baze za dalji razvoj i unapređenje vrhunskog sporta, zatim na podršku uključivanja u sport i njegovu dostupnost, te ostvarivanje i vrednovanje vrhunskih sportskih rezultata.

"Iako sredstva namjenjena za razvoj sporta u Banjaluci nisu dovoljna da bi se sport preko noći razvio i dostigao uspjehe, ovim dokumentom se ona žele raspodijeliti da taj razvoj bude što brži i produktivniji", navedeno je u programu.

Odbornici će razmatrati i prijedlog rješenja o razrješenju direktora Centra za socijalni rad Banjaluka koji je pripremljen na osnovu presude Okružnog suda kojom je naloženo donošenje novog akta u roku od 30 dana od dana dostavljanja presude.

Izvor: SRNA