latinica  ћирилица
21/02/2018 |  09:27 ⇒ 09:44 | Autor: RTRS

Predstavljena knjiga "Naučimo akcente", Dragomira Kozomare

Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske predstavio je knjigu "Naučimo akcente", autora Dragomira Kozomare, povodom 21. februara - Međunarodnog dana maternjeg jezika.
Knjiga "Naučimo akcente" - Foto: SRNA
Knjiga "Naučimo akcente"Foto: SRNA

Ova knjiga je rezultat dugogodišnjeg rada i nudi najosnovnije podatke o akcentima srpskog književnog jezika, te ima širu namjenu, kaže portparol Zavoda Dejan Kerleta.

- Poznato je da mali broj govornika srpskog jezika u potpunosti ovlada akcenatskim sistemom. Upravo zbog toga, ova knjiga je udžbenik za sve koji žele da nauče pravilno izgovarati riječi, za sve koji rade u školama, u medijima, u pozorištima, ali i za studente i đake. Svi koji vode računa o svom govoru mogu sada na jednom mjestu da pronađu praktične primjere - naveo je Kerleta.

Knjiga je kratka, jasna, sadrži samo ono što je neophodno da se nauče raspoznavati akcenti standardnog srpskog jezika i akcentovati riječi onako kako se izgovaraju.

- Različitim vježbama i akcentovanim tekstovima zainteresovani će moći da nauče razlikovati akcente srpskog književnog jezika. Smatramo da će knjiga "Naučimo akcente" opravdati svoj naziv i da će zahvaljujući ovom kratkom štivu što veći broj ljudi naučiti da pravilno akcentuje riječi - istakao je on.

Knjiga Dragomira Kozomare, profesora Univerziteta u Banjaluci, doktora filoloških nauka koji se bavi proučavanjem dijalektologije i akcentologije srpskog jezika, može se pronaći u svim knjižarama Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva.

Izvor: SRNA