latinica  ћирилица
23/02/2018 |  17:45 ⇒ 21:12 | Autor: RTRS

Beograd - 46. Međunarodni filmski festival FEST (VIDEO)

U beogradskom Sava centru počeo je 46. međunarodni filmski festival FEST, koji i ove godine donosi najznačajnija ostvarenja svjetske filmske produkcije. Festivalska publika biće u prilici da vidi, između ostalog, velik broj filmova koji su nominovani za Oskar i ostvarenja poznatih svjetskih reditelja.
Fest - Foto: RTRS
FestFoto: RTRS

Na otvaranju FEST-a – jedan od najboljih filmova iz prošle godine, kandidat za Oskara – "Tri Bilborda ispred Ebinga u Misuriju" reditelja i scenariste Martina Mekdone. Tokom deset festivalskih dana u 12 bioskopskih sala biće prikazano 116 premijernih ostvarenja i 10 klasika. Organizatori ocjenjuju da je program FEST-a među najboljima posljednjih godina.

"Zato što se zaista radi o jednom fantastičnom presjeku svega onoga što možemo da nazovemo aktuelnim dešavanjima, tendencijama i stremljenjima u svijetu sedme umjetnosti", rekao je umjetnički direktor FEST-a Јugoslav Pantelić.

Na ovogodišnjem FEST-u svoje filmove predstaviće više od 40 gostiju iz inostranstva, a počasni gost je kultni mađarski reditelj Ištvan Sabo, kome je dodijeljena nagrada Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.
"Naš posao je da ispričamo publici nešto važno i takođe nam je posao da to bude zabavno i zanimljivo, tako da su nagrade jedno sredstvo da do tog cilja dođemo", istakao je Sabo.

Fest obuhvata više programskih cjelina, a najbolja ostvarenja u tri takmičarska programa biće ovjenčana festivalskim nagradama.

"Vidim da je FEST ponovo u nekom sjaju, vidim da će ponovo to biti jedan od najvećih festivala u gradu i da će biti publike, što je najvažnije", naglasio je predsjednik žirija programa Srpski film Lordan Zafranović.

O velikom interesovanju gledalaca svjedoči podatak da je do sada prodato skoro 60.000 ulaznica, a festival, pod sloganom "Priđi bliže", traje do 4.marta.