latinica  ћирилица
21/05/2018 |  14:16 ⇒ 21:07 | Autor: SRNA

Linta: Apel Srbima iz FBiH u rasijanju da se registruju i glasaju na izborima

Predstavnici zavičajnih udruženja Srba iz Federacije BiH i predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta pozvali su danas Srbe u rasijanju da se registruju za glasanje na predstojećim opštim izborima u BiH, poštom ili u diplomatskim predstavništvima.
Miodrag Linta - Foto: TANЈUG
Miodrag LintaFoto: TANЈUG

Linta je poslije sastanka rekao novinarima u Skupštini Srbije da je dogovoreno da se apeluje da stranke čije je sjedište u Republici Srpskoj izađu sa zajedničkom srpskom listom na izbore u Federaciji BiH.

"Dogovorili smo se da do 24. jula animiramo sve zemljake da se registruju kako bi mogli da glasaju na opštim izborima /7. oktobra/ u Federaciji BiH, van područja BiH", rekao je Linta.

Prema njegovim riječima, cilj tog apela je opstanak Srba u Federaciji BiH i aktivna borba za ostvarivanje svih njihovih prava, od ljudskih do imovinskih.

Linta je podsjetio da su na prethodnim izborima Srbi u deset skupština kantona FBiH osvojila samo 13 poslanika, a od kojih su tri iz stranaka čije je sjedište na području Republike Srpske.

"Zato apelujemo da sve stranke čije je sedište u Republičkoj Srpskoj sednu za sto i dogovore se o zajedničkom nastupu i listi koja bi mogla da se zove Srpska lista - opstanak", rekao je on.

Linta je napomenuo i da je pozitivan primjer takvog nastupa već viđen na izborima u opštini Srebrenica, a i prilikom izlaska Srpske liste na izbore na Kosovu i Metohiji.

Upitan na koji broj potencijalnih glasača može da se računa, Linta je odgovorio da samo u Srbiji, prema njegovoj procjeni, ima blizu 200.000 ljudi, da je veliki broj njih u Republici Srpskoj i da ih ima i u trećim zemljama.

On je dodao i da je prema popisu iz 2013. godine na području FBiH registrovano oko 56.000 Srba, a da ih je prema popisu iz 1991. godine bilo oko 600.000, odnosno više od pola miliona. /kraj/dm/foto