latinica  ћирилица
27/05/2018 |  13:12 ⇒ 14:14 | Autor: RTRS

Doboj-Na Teatar festu pet odličnih predstava

Predstavom "Šampioni", Parti plana iz Beograda, sinoć je u Doboju svečano otvoren 19.Teatar fest Doboj 2018.

Za pet festivalskih dana biće odigrano pet predstava iz regiona koje su u konkurenciji za jednu od festivalskih nagrada.

Otvarajući Teatar fest, beogradski glumac Milan Caci Mihailović citirao je Karela Čapeka koji je 1920. rekao da je pozorište blago čovječanstva, ali da je glumački poziv surov i teži od vojničkog i da zahtijeva istrajnost i strpljenje.

Mihailović je istakao da je pozorište blago čovječanstva, zbog čega mu je i izuzetna čast da pred, kako je naveo, provjerenom i odnjegovanom pozorišnom publikom Doboja, otvori 19. Teatar fest Doboj.

Prve večeri odigrana je predstava Parti plana "Šampioni", autora Ivana Velisavljevića, a u režiji Marka Misirače. Tragikomčna priča o malom gradu u Srbiji i nekoliko starih prijatelja koji pri ponovnom okupljanju i proslavi 20-godišnjice od osvajanja košarkaške titule otkrivaju neke gorke istine o sebi i potezima iz prošlosti.

Organizator Teatar festa je Centar za kulturu i obrazovanje, a generalni pokrovitelj Grad Doboj.

Direktorka Centra za kulturu i obrazovanje Vukosava Sofrenović rekla je da su ljudi koji su osnovali Tetar fest imali prvo viziju, a zatim ideju, i na svojim plećima podnijeli težak teret organizacije jednog ovako velikog kulturnog događaja.

- Nama su postavili visoke standarde koje smo, nadam se, ispoštovali i dostigli samim tim što je večeras puna sala - navela je Sofrenovićeva.

Večeras nastupa Pozorište iz Prijedora s predstavom "Sve o ženama", a narednih dana predstaviće se Narodno pozorište Republike Srpske, Narodno pozorište Tuzla i Teatar Rugantino iz Zagreba.

Teatar fest se završava 31. maja dodjelom nagrada i predstavom u revijalnom dielu festivala Hor "Bečkih dečaka" Јugoarta iz Beograda.