latinica  ћирилица
28/05/2018 |  19:04 ⇒ 20:28 | Autor: RTRS

Na Kosmetu novi incident: Troje Srba povrijeđeno

Na Kosmetu ponovo incidenti! Troje Srba je povrijeđeno, od kojih jedno teže, nakon što su Albanci kamenovali grupu povratnika prilikom obilaska Crkve Svete Trojice u Petriču kod Kline. Uz ovaj incident, veći dio dana u južnoj srpskoj pokrajini, obilježila je blokada prilaza crkvi od strane oko 150 Albanaca.

Oko pedeset povratnika i interno raseljenih u kosovskom selu Petrič prvo je zaustavljeno, a potom od strane Albanaca i napadnuto i prekinuto u namjeri da proslave seosku slavu.

"Komšije su blokirale dio gdje su se obilježavale Trojice, tu je policija, KFOR, UNMIK, čekamo do daljnjeg šta će se dogoditi", kaže mještanin Petriča.

Nakon blokade, povratnicima je omogućeno da priđu i upale svijeće u Crkvi izgrađenoj 1992. godine, a potom demoliranoj '99. Tokom njihovog povratka, uprkos jakim policijskim snagama, Albanci su ih kamenovali.

Trojica su povrijeđena od kojih jedan teže. Kosovska policija potvrdila je da je uhapsila jednog iz grupe Srba u Petriču, zbog sumnje da je počinio ratni zločin u tom selu 1999. godine. Predstavnici Srba najnovije nasilje osuđuju i traže reakciju KFOR-a.

"Ti ljudi su napadnuti samo zato što su došli da obiđu svoju svetinju, crkvu koja je porušena '99. godine, da na njoj prerežu slavski kolač, da posjete svoja ognjišta, koja deceniju i po ne mogu da obnove, i da kao stanovnici Petriča razmotre da se tamo vrate", ističe direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Dalibor Јevtić, ministar u Vladi samoproglašenog Kosova, dodaje da je taj čin još jedan dodatan pritisak, koji se vrši na raseljene, na one koji bi željeli da se vrate.

Današnjem incidentu prethodio je jučerašnji napad na ambulantu u naselju Suvi Do kod Kosovske Mitrovice.

Svakodnevni napadi koje, po izjavama zvaničnika, trpe Srbi Kosmeta, dokaz su, kažu, da je neophodno rješenje pitanja južne srpske pokrajine. Neophodno je, ističu, i da međunarodne snage, konačno, postanu garant mira.