latinica  ћирилица
11/07/2018 |  09:03 | Autor: SRNA

Atina protjerala ruske diplomate

Grčka je protjerala dvojicu ruskih diplomata, a još dva su dobila zabranu ulaska u zemlju zbog "nelegalnih aktivnosti" i "miješanja" koje ugrožava "nacionalnu bezbjednost", piše list "Katimerini" pozivajući se na diplomatske izvore.
Atina - Foto: RTRS
AtinaFoto: RTRS

Atina je optužila ove diplomate za "pokušaje sakupljanja i širenja informacija, kao i podmićivanja državnih zvaničnika", navodi se u članku.

Isti izvori tvrde da Grčka želi da održi dobre odnose sa Rusijom i promoviše prijateljstvo između dvije zemlje, saradnju među vladama i civilnim akterima sa obje strane, prenio je "Sputnjik".

Oni kažu da se to može postići samo na osnovu pariteta i uzajamnog poštovanja suvereniteta i nezavisnosti dvije države, dodaje list.

"Katimerini" navodi da je Rusija pokušala da interveniše u sferi osjetljivih nacionalnih probema i interesa Grčke na Balkanu, posebno u vezi sa pitanjem naziva Makedonije.

"Diplomatski izvori naglašavaju da se odluka Atine odnosi isključivo na postupke ove četiri osobe, a ne na svekupan dobar odnos Grčke prema Rusiji", navodi grčki list.

U članku se dodaje da je izvor rekao da će bilo kakav "odgovor" od ruske strane rezultovati dodatnim uzvratnim koracima.