latinica  ћирилица
20/07/2018 |  20:37 ⇒ 20:59 | Autor: RTRS

Početak rada Fabrike za preradu voća i povrća u Doboju ponovo prolongiran

Dvije godine kasni početak rada Fabrike za preradu voća i povrća u Ševarlijama kod Doboja. Neće početi još za dvije, jer je investitor iz Azerbejdžana zatražio od gradskih vlasti prolongiranje roka. Tako obećanih 300 radnih mjesta, ostaje samo priča - od izbora do izbora.

Najavljivana je kao investicija decenije koja će popraviti posrnulu dobojsku privredu. Sporazum investitora Benkons grupe iz Azerbejdžana i grada Doboja postavio je i rokove, ali su svi odavno probijeni, pa je investitor zatražio i novo prolongiranje početka rada fabrike.

"Prolongirali smo još dvije godine, s obzirom na to da su vezani rokom bili tri godine da počnu sa radom, još dvije godine se produžava da oni završe to i puste u pogon", kaže zamjenik gradonačelnika Doboja Nebojša Marić.

Građevinski radovi su skoro okončani, dobijene su i dozvole, te saglasnost na prolongiranje plaćanja PDV-a na uvoz fabričkih postrojenja. Sve to je, navodi investitor, bilo u problemu, a dodatni su, kako su obavijestili gradske vlasti, prirodne nepogode i ekonomski poremećaj na tržištu Azerbejdžana zbog poremećaja na tržištu nafte.

"Mi Socijalisti to vidimo kao politiku hljeba i igara, oni su to obećali pretprošlih izbora da se narod oduševi, biće 300 radnih mjesta, svi srećni i zadovoljni, dvije godine se ništa nije radilo, došli su novi izbori, ponovo ništa nema", ističe Vedran Gligorić iz Socijalističke partije.

Vojislav Rađa iz SNSD-a naglašava da je to nešto što treba da se u budućem periodu razriješi, kako bi ta fabrika počela da radi ili da se nađe neko novi, jer je ipak data ogromna imovina na upravljanje nekoj privatnoj firmi iz Azerbejdžana.

Grad Doboj ispunio je sve uslove iz sporazuma. Finansirao je zemljište i infrastrukturu.

Investitor je trebalo da za gradnju fabrike uloži 14 miliona evra, zaposli oko 300 radnika i omogući otkup voća i povrća za oko 5.000 kooperanata. Nepoštovanje ugovora nije pokolebalo gradske vlasti.

"Raskidom ugovora došli bismo u nepovoljnu situaciju, i mi i firma iz Azerbejdžana, znači nema niko cilj da ne radi, cilj nam je da radi fabrika", dodaje Marić.

U julu 2014. kamen temeljac za novu fabriku na lokaciji bivše kasarne u Ševarlijama, rame uz rame sa gradonačelnikom Obrenom Petrovićem, položio je i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Četiri godine nakon što je, kako su isticali zvaničnici, "poslata pozitivna poruka iz Doboja", fabrika zjapi nedovršena i prazna, a gradski odbornici dali su investitoru još jednu šansu. Do sljedećih izbora.