latinica  ћирилица
20/08/2018 |  18:23 ⇒ 20:05 | Autor: RTRS

Oko pet stotina žena u Srpskoj svake godine oboli od raka dojke

Oko pet stotina žena u Srpskoj svake godine oboli od raka dojke. Od njih, svaka deseta, nakon masektomije u Univerzitetskom kliničkom centru u Banjaluci, bude podvrgnuta rekonstruktivnoj hirurgiji dojke.

Oko pet stotina žena u Srpskoj svake godine oboli od raka dojke. Od njih, svaka deseta, nakon masektomije u Univerzitetskom kliničkom centru u Banjaluci, bude podvrgnuta rekonstruktivnoj hirurgiji dojke. Zahvat koji je estetski, važan je i za podizanje samopouzdanja i ukupnog kvaliteta života žena koje prežive rak dojke. Uspješno se obavlja u najvećoj zdravstvenoj ustanovi u Srpskoj, jednoj od rijetkih u regionu, u kojoj takav zahvat potpuno pokriva Fond zdravstvenog osiguranja.

Šokantna vijest Miroslavki Јanković saopštena je prije 20 godina. Saznanje da bitku vodi s rakom dojke donijelo joj je strah i neizvijesnost, a posljedično nakon masektomije i gubitak samopouzdanja. 

"Prije 20-ak godina u to vrijeme, iskreno da vam kažem, nisam znala kakve kosmos ima planove sa mnom. Malo šale, ali i zbilje. Fonda nije bilo ni u priči. Sada je ovaj momenat mnogo drugačiji", kaže Јanković.

I zaista jeste, jer već dvije godine Miroslavka nema fizički podsjetnik na jedan od najtežih perioda. Rekonstruktivna operacija dojke na Klinici za plastično-rekonstruktivnu hirurgiju UKC-a izvodi se uspješno od 2000. godine, a od prije deset godina u skladu s najsavremenijim metodama. 

"Rekonstruktivna hierurgija dojke u porpunosti je pokrivena svim troškovima FZO-a i sve pacijentkinje koje se operišu na Klinici za plastičnu hirurgiju, a oboljele su od karcinoma dojke, kad je rekonstruktivna hirurgija dojke u pitanju imaju potpuno besplatne usluge", rekao je načelnik Klinike za plastično-rekonstruktivnu hirurgiju UKC Republike Srpske Nikola Baroš.

Zadovoljstvo pacijenata prvi je cilj menadžmenta uvjerava prvi čovjek UKC-a. Uz poboljšanje uslova za spasavanje života, kažu, veliku pažnju posvećuju i poboljšanju uslova za boravak pacijenata.

"Mi maksimalne napore ulažemo da naši pacijenti imaju dobar tretman, dobre lijekove, dobre usluge i na kraju jedan prijatan odnos našeg osoblja", naveo je generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić.

Јoš uspješniji rad slijedi nakon preseljenja u nove prostorije centralnog medicinskog bloka UKC-a. Useljenje u septembru uz oslove za boravak pacijenata znatno će poboljšati i uslove za rad medicinskog osoblja i značiće, kažu, ispunjenje njihovog višegodišnjeg sna.