latinica  ћирилица
08/09/2018 |  17:52 ⇒ 20:32 | Autor: RTRS

Za gužve na Rači, bijeljinska uprava rješenje traži od bh. vlasti

Na graničnom prelazu "Rača" u Srbiji sve su češće gužve. Vozači satima čekaju da bi ušli u Republiku Srpsku i BiH. Gradska uprava u Bijeljini najavljuje da će od Granične policije i Ministarstva inostranih poslova BiH zatražiti da, sa policijom Srbije, riješe problem. Vozači rješenje vide u proširenju prelaza i uspostavljanju više saobraćajnih traka.

Vikendom vozači na graničnom prelazu ''Rača'' u Srbiji čekaju u kolonama i više od dva sata da bi ušli u Republiku Srpsku.

Vozači rješenje vide u proširenju prelaza.

U Graničnoj policiji BiH kažu da gužve na drugoj strani ne utiču na protok saobraćaja na bh. graničnom prelazu.

"Kod nas ima više saobraćajnih traka i ako su malo veće gužve, otvaraju se dodatne trake i to ubrza protok saobraćaja", kaže inspektor za graničnu kontrolu GP BiH Bijeljina Predrag Santrač.

U resornom ministarstvu Republike Srbije ističu da je za obje države značajno da na granici imaju što veći promet.

Rješenje čestih saobraćajnih gužvi moglo bi biti u izgradnji novih saobraćajnica u Sremu i auto-puta koji će povezati Srpsku i Srbiju.

"Ne postoji ni jedna jedina situacija u kojoj će Srbija da zaustavlja i da ne učini sve da ta propusna moć na graničnim prelazima bude veća", rekla je potpredsjednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović.

Zbog sve češćih gužvi na "Rači", Gradska uprava Bijeljine najavljuje da će od nadležnih organa BiH tražiti rješenje.

"Ljudi čekaju po dva, pa i tri sata sa malom djecom, sa bebama... Tražićemo od policije i Ministarstva inostranih poslova da zajednički u koordinaciji sa policijom Republike Srbije dođe do rješenja...", naglasio je gradski menadžer Bijeljine Miloš Stevanović.

A dok nadležni nešto ne učine, vozačima na graničnom prelazu "Rača" ostaje jedino strpljenje.