latinica  ћирилица
24/10/2018 |  08:07 ⇒ 11:54 | Autor: SRNA

Monografija "Ne zaboravi, voljena zemljo" Slaviše Sabljića na Sajmu knjige u Beogradu

Predstavnici Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila predstaviće danas na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu monografiju "Ne zaboravi, voljena zemljo" i Zbornik radova sa okruglog stola "Stradanje Srba u posljednjoj deceniji 20. vijeka".
Beograd: Sajam knjige (arhiv) - Foto: SRNA
Beograd: Sajam knjige (arhiv)Foto: SRNA

Monografija "Ne zaboravi, voljena zemljo", autora priloga Slaviše Sabljića u izdanju Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila, sadrži podatke o 131 porodici sa tri i više stradalih članova u Republici Srpskoj.

Predsjednik ove organizacije Nedeljko Mitrović rekao je za Srnu, da je cilj Republičke organizacije da predstavljanjem ovih izdanja upozna ljude u Srbiji i šire o razmjerama stradanja srpskog naroda u proteklom ratu na ovim prostorima.

"Mnogi ljudi ne znaju o čemu je riječ i ovaj sajam je prilika da se širi krug čitalaca i istraživača iz Srbije, regiona i svijeta upoznaju sa tragičnim ratnim događajima", istakao je Mitrović.

Mitrović je rekao da Zbornik radova sa okruglog stola "Stradanje Srba u posljednjoj deceniji 20. vijeka" govori o poginulima, ubijenima i nestalima na području bivše Јugoslavije.

O izdanjima Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila govoriće zamjenik predsjednika i generalni sekretar Organizacije Veljko Lazić i Isidora Graorac.

Izdanja Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila biće predstavljena u 17 časova na štandu Republike Srpske.

Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske predstaviće danas na Sajmu knjiga drugi tom Enciklopedije Republike Srpske i pet drugih značajnih knjiga svojih članova, dok će još četiri biti samo izložene.

Promocija izdanja ANURS zakazana je za 12 časova u sali "Borislav Pekić.

Za 14 časova u sali "Vasko Popa" planirana je promocija zajedničkih izdanja Arhiva Republike Srpske iz Banjaluke i Arhiva Srpske pravoslavne crkve iz Beograda.

Na Sajmu će u 18 časova na engleskom jeziku, u izdanju udruženja Srpsko-ruski most, biti predstavljen projekat Mire Lolić Močević "Dušu nisu ubili", koji filmom i knjigom govori o stradanju Srba u 20. vijeku.

Na platou Branko Miljković od 17 časova biće predstavljena nova knjiga proslavljenog srpskog i velikog svjetskog reditelja Emira Kusturice pod naslovom "Šta mi ovo treba", čiji je izdavač "Vukotić Medija".

Riječ je o dnevničkim zapisima i tekstovima koji obuhvataju period od burnih devedesetih godina do današnjeg dana, a iz pera čovjeka koji je sada već dokazani pisac.

Na sajtu izdavačke kuće "Vukotić Medija" navodi se da je je u novoj knjizi Emira Kusturice sadržano sve - emocije, sudbine, drame, ličnosti, ideje, stavovi, polemike... iz dana u dan.

"Nadarenom, inteligentnom, buntovnom, stvaralačkom Emiru Kusturici, nijedna tema nije ni daleka ni nepoznata. Svaka mu je prisna. Svaka izvire iz njegovih punokrvnih damara. Svakoj je podjednako posvećen i odan. Sa strašću. Sa ljubavlju. I kada piše o sarajevskim jaranima i lopužama, i kada se muči u Pragu da završi 'Podzemlje', i kada polemiše sa srpskim proizvođačima šunda i prostakluka, i sa nasrtljivcima na pravoslavlje i srpstvo, i sa belosvetskim jurišnicima", ističe se u tekstu objavljenom na sajtu.