latinica  ћирилица
24/10/2018 |  13:24 ⇒ 13:43 | Autor: SRNA

"Višnjićevi dani" u Bijeljini od 5. do 8. novembra

Niz značajnih datuma iz srpske istorije, književnosti i kulture, Gradski odbor Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" u Bijeljini obilježiće tokom 25. manifestacije "Višnjićevi dani", koji će trajati od 5. do 8. novembra, najavljeno je iz "Prosvjete".
Višnjićevi dani (Arhiv) - Foto: RTRS
Višnjićevi dani (Arhiv)Foto: RTRS

Ovogodišnji "Višnjićevi dani" biće u znaku 100 godina od završetka Prvog svjetskog rata, 200 godina od objavljivanja prvog izdanja "Srpskog rječnika" Vuka Stefanovića Karadžića i 140 godina od rođenja kompozitora Isidora Bajića, autora opere "Knez Ivo od Semberije".

U pretprogramu manifestacije održaće se takmičenje recitatora i besjednika 2. novembra i susreti mladih pjesnika "Na Filipovim stazama" 3. novembra.

Program "Višnjićevih dana" počeće u ponedjeljak, 5. novembra u 16 časova, polaganjem vijenaca na spomenik Filipu Višnjiću i podizanjem zastave "Višnjićevih dana" na platou ispred Narodne biblioteke u Bijeljini koja nosi pjesnikovo ime.

Svečana akademija biće održana istog dana u 19 časova u gradskom Centru za kulturu, a o Filipu Višnjiću besjediće član Gradskog odbora SPKD "Prosvjeta" Bijeljina, Dušanka Novaković.

U okviru "Višnjićevih dana" biće održani i naučni skup "Srpsko društvo i stogodišnjica završetka Velikog rata, rezultati i posljedice", izložba o knezu Ivi i Isidoru Bajiću, promocije aktuelnih izdanja, pjesničko veče, koncert klasične muzike, folklorno i guslarsko veče, poetsko-istorijski časovi u Međašima i Trnovi, kao i posjeta bijeljinskim manastirima.

Program manifestacije biće završen dodjelom nagrada i monodramom "Vuk Stefanović Karadžić" u izvođenju Ljube Božovića, po tekstu Milovana Vitezovića.

Pokrovitelj "Višnjićevih dana" je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.