latinica  ћирилица
24/10/2018 |  16:18 ⇒ 22:33 | Autor: RTRS

Na Sajmu knjiga vrijedna djela iz Srpske

Na 63. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu predstavljen je bogat program novih naslova iz Republike Srpske.

Predstavljena su, između ostalih, nova izdanja Akademije nauke i umjetnosti Republike Srpske, s akcentom na drugi tom Enciklopedije Republike Srpske.

ANURS je predstavila nove knjige iz oblasti lingvistike, biologije, geologije, energetike, ali i krunu svoje izdavačke djelatnosti - drugi tom Enciklopedije Republike Srpske. Obuhvaćene su odrednice od slova V do G, a sama Enciklopedija je lična karta Republike Srpske i nezaobilazan priručnik sistematizovanih znanja iz svih oblasti.

Predsjednik ANURS Rajko Kuzmanović rekao je da ovaj tom obuhvata oko 1.450 odrednica sa 25 karata, 300 fotografija, kao i da su podaci sigurne provenijencije i da nije bilo dozvoljeno da bude unesen bilo koji podatak, a da prethodno nije bio višestruko provjeren.

Predstavljena je i knjiga "Arbitraža za oblast Brčko - spor ili farsa stoljeća", akademika Vitomira Popovića. Arhiv Republike Srpske i Arhiv SPC predstavili su zajednička izdanja "Srpska pravoslavna crkva i ruska emigracija 1920-1940" Radovana Pilipovića i "Ruska emigracija u Banjaluci", autora Zorana Mačkića.

Direktor Arhiva Republike Srpske Bojan Stojnić rekao je da je Mačkić dvadesetak godina istraživao rusku emigraciju u Banjaluci, pa i rusku emigraciju u Bosanskoj Krajini, odnosno u Vrbaskoj banovini od 1929. do 1941.

Direktor Arhiva SPC Radovan Pilipović naveo je da je doprinos ruske emigracije razvoju srpske kulture, duhovnom životu, i uopšte srpskom identitetu, bio nemjerljiv u tom periodu, te da su željeli da se tome dva arhiva dostojno oduže.

Promovisano je i više novih poetskih i proznih izdanja Udruženja književnika Republike Srpske, kao i "Antologija pjesnika Republike Srpske" na poljskom jeziku. Akademija umjetnosti iz Banjaluke predstavila je izdanje "Gudački kvarteti Vlade S. Miloševića", koje prate i dva nosača zvuka, a saizdavač je RTRS.

Priređivač ovog izdanja Saša Paunović kaže da je ovo prva promocija muzike Vlade Miloševića koja je bila pomalo ostavljena po strani skoro tridesetak godina, tako da je ovo svojevrstan način da se odužimo našem akademiku, profesoru, a prvenstveno kompozitoru.

Republička organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske predstaviće monografiju "Ne zaboravi, voljena zemljo" i Zbornik radova sa okruglog stola "Stradanje Srba u posljednjoj deceniji 20. vijeka", a predviđena je i promocija projekta "Dušu nisu ubili" na engleskom, njemačkom i ruskom jeziku.