latinica  ћирилица
24/10/2018 |  22:15 ⇒ 22:23 | Autor: RTRS

Na Sajmu knjiga u Beogradu vrijedna djela iz Republike Srpske

Na Beogradskom sajmu knjiga predstavljena izdanja autora iz Republike Srpske. Organizacija porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske predstavila je monografiju "Ne zaboravi, voljena zemljo" i zbornik radova sa okruglog stola "Stradanje Srba u posljednjoj deceniji 20. vijeka".
Sajam knjiga Beograd 2018. - Foto: RTRS
Sajam knjiga Beograd 2018.Foto: RTRS

Promovisan je i zajednički rad autorki Mire Lolić Močević i Draga Mastilovića "Dušu nisu ubili".

Veliko interesovanje je bilo na promociji nove knjige Emira Kusturice "Šta mi ovo treba", u kojoj je glavni simbol nobelovac Ivo Andrić i njegova misao - da je čovjek dužan svom zavičaju.

Monografijom pod naslovom "Ne zaboravi voljena zemljo" Republička organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske objedinjuje stradanje 131 srpske porodice koje su u proteklom ratu izgubile tri i više članova. Projekat je započet 2008. godine.

Ista organizacija promovisala je i Zbornik radova sa okruglog stola u organizaciji Vlade Republike Srpske, na kojem su iznijeti stručni referati o stradanju Srba u posljednjoj deceniji prošlog vijeka.

Svjedočenja i istorijske činjenice o srpskoj golgoti zapadno od Drine nalaze se i u knjizi "Dušu nisu ubili", koja je prevedena na ruski, engleski i njemački jezik.

Režiser Emir Kusturica predstavio se sajamskoj publici kao pisac knjige "Šta mi ovo treba".

"To je dnevnik u kome ja reagujem na vrijeme u kojem živim i na velike promjene koje su od tog rata devedesetih godina pa do onog što je donio mir, i ta memorija koja nije mogla da se izbriše, koju sam zapravo bilježio i htio da ostane kao neki dokument", ističe Kusturica.

Sutra, četvrtog dana Međunarodnog sajma knjiga, posjetioce štanda Republike Srpske očekuje bogat program, od deset različitih promocija časopisa i knjiga.